Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ve grubunun, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e söz vermesine karşın, Kıbrıslı Türklerin Avrupa müktesebatını içselleştirmesi/uyumu prosedürünü idame ettirmenin yolunu aradığı haber verildi.

Fileleftheros “AB: Müzakereler Olmadan, Kıbrıslı Türklere Arka Kapıdan Uyum… Başkan’a Karşı Üstlendiği Taahhütleri ‘Unutan’ Juncker’den Yeni Dolap” başlığıyla aktardığı Brüksel çıkışlı haberinde, Juncker ve grubunun Kıbrıslı Türklerin Avrupa Müktesebatı’nı içselleştirmesi/uyumu prosedürünü idame merkezli “tehlikeli bir oyun” oynamakta olduğunu öne sürdü.

Gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in “AB ile Kıbrıslı Türkler arasında özerk ilişki konusu yaratılmasın diye uyum prosedürünün doğrudan müzakerelerle el ele gitmesi gerektiğini” Brüksel’e açıkça ilettiğini kaydetti.

PROSEDÜR AB’NE ADAY ÜLKELERLE İLGİLİ

Haberde uyum prosedürünün, AB’ne aday ülkelerle ilgili olduğuna da dikkat çekildi. Rum Yönetimi’nin, Kıbrıslı Türklerin müktesebata uyum prosedürüne gösterdiği rızanın, tamamen Kıbrıs sorununun çözüm perspektifiyle ilgili olduğu belirtildi ve Rum Yönetimi’nin bu rızasının, siyasi çözüm perspektifinden bağımsız KKTC’nin devlet yapılarını müktesebatı içselleştirilmesi için Juncker ve ekibine “açık çek olmadığı” vurgulandı.

Gazete Juncker’in, müzakereler devam ederken Kıbrıslı Türklerin müktesebata uyum prosedürünün işletilmesine Rum tarafını ikna etmek için Anastasiadis’le birkaç yazışma yaptığını hatırlattı ve Juncker’in Anastasiadis’in kaygılarına gösterdiği anlayışın kağıt üzerinde kaldığını yazdı.

Habere göre, Juncker ve ekibi, Kıbrıs sorununun çözüm perspektifi şimdilik olmasa da Kıbrıslı Türklerin müktesebata uyum prosedürünün devam etmesi gerektiğine inanıyor.

EİDE 'KIBRISLI TÜRKLERİN MÜKTESEBATI'NDAN YANA

Brüksel’in Rum Yönetimi’ne, prosedürü AB’nin Kıbrıs Türk toplumuna yönelik Mali Yardım Tüzüğü çerçevesinde  yürütmek istediğini bildirdiği belirtilen haberde, daha önce de  bu kapsamda Kıbrıslı Türklere finans sağlandığı hatırlatıldı, özetle şunlar kaydedildi:

“Ancak şu anda Juncker ve ekibi tarafından idame ettirilmeye ve hayatta tutulmaya çalışılan, münferit faaliyetler değil İki toplumlu alt komite temelinde kurulup ihdas edilendir. Dolayısıyla Komisyon’un Mali Yardım Tüzüğü üzerinden finanse ederek farklı, örgütlü bir uyum çerçevesidir”

Gazete, BM Genel Sekreteri’nin eski Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de Kıbrıslı Türklerin müktesebatı içselleştirmesinden yana olduğunu belirterek“benzer tavrı ‘tesadüfen’ Londra da sergiliyor. Londra, Crans Montana görüşmelerinin çözümü gündeme getireceği düşüncesiyle  Brüksel’den  Kıbrıslı Türklerin müktesebatı içselleştirme/uyum prosedürlerinin hızlandırılmasını istemişti” ifadelerini kullandı.

Gazete, Rum Yönetimi’nin Crans Montana sonrasında Brüksel’e “iki toplumlu alt komitenin çalışmalarını, Kıbrıslı Türklerin müktesebata uyum prosedürüyle birlikte askıya aldığını” bildirdiğini de haberine ekledi.