Rum basınında bugün yer alan bir haberde, Kıbrıslı Türklerin Rum kesimindeki taşınmazlarıyla ilgili olarak ödemekle yükümlü oldukları veraset vergisi borçlarının 15 milyon Euro’yu aştığı ve konunun düzenlenmesi için formül aranmakta olduğu ileri sürüldü.

Kıbrıslı Türklerin, “15 milyon Euro’dan fazla veraset vergisi borcu olduğunu, Kıbrıslı Rumlar içinse bu rakamın 1,5 milyon Euro olduğunu” yazan Fileleftheros, Kıbrıslı Rumlarla ilgili bu rakama, 1974 öncesinde hayatını kaybeden Rumlara ait olan (KKTC’deki Rum mallarıyla ilgili) 485 bin Euro’luk veraset vergisi borcunun eklenmesi gerektiğini de ifade etti.

Rum Meclisi Göçmenler Komitesi’nin baskısının akabinde, 485 bin Euro’luk rakamın Bakanlar Kurulu kararıyla silinmesinin beklendiğini yazan gazete, söz konusu rakamların ortaya çıkmasına yol açan veraset vergisiyle ilgili yasanın 1 Ocak 2000 itibarıyla kaldırıldığını ifade etti.

Kıbrıslı Türklerin ödenmemiş vergilerinin, kısmen, uzun yıllar boyunca Rum kesimine erişimleri olmamasından kaynaklandığının tahmin edildiğini kaydeden gazete, bunun sonucunda borçların çoğaldığını belirtti.

“Edindiği bilgilere dayanarak”, borçların ödenmesiyle ilgili düzenleme için formül aranmakta olduğunu kaydeden gazete, “aynı bilgilere göre”, var olan düşüncelerden birinin “veraset vergisi borcu olan Kıbrıslı Türklere, borçlarını ödemeleri için, taşınmazlarının küçük bir kısmını satma izni verilmesi, böylece taşınmazın geri kalanının bloke edilmemesi şeklinde olduğunu” iddia etti.

Gazete, Rum kesimindeki Kıbrıs Türk taşınmazlarının satışındaki kısıtlamaların geçerli olduğunu da yazdı.

Kıbrıslı Türklere Rum kesimindeki taşınmazlarını satmalarına izin verilen çok az durumda, satış sözleşmesinin kontrol edildiğini ve bütün vergiler ile ücretlerin ödendiği mantığından hareketle satış işleminin gerçekleşmesine onay verildiğini ifade eden gazete, veraset vergisi borcu olmayan Kıbrıslı Türklerin, taşınmazlarını sorunsuz bir şekilde çocuklarına veya mirasçılarına devredebildiklerini belirtti.

Gazete, Kıbrıslı Rumların durumunda ise taşınmaza “MEMO” (alacaklının mahkeme kararıyla borçluya ait malı bağlaması/bloke etmesi uygulaması) konulduğunu, böylece bunu satmak için veraset vergisinin de ödenmesi gerektiğini ekledi.