“Handelsblatt” isimli Alman ekonomi gazetesinin Kıbrıslı Türklerin vetosunun AB için sorun olduğuna dikkat çektiği bildirildi.

Simerini, Handelsblatt’ın, elektronik versiyonunda yayımlanan haberden yaptığı şu alıntıyı okurlarına aktardı:

”Kıbrıs sorunun çözümü Batı’nın güvenliği açısından ne kadar çekici görünse bile AB için bir zorluk olacak çünkü şu ana kadar tartışılan Federal Kıbrıs planı,  dış politika konularında etnik gruplardan birinin çıkarlarıyla çatışmaması gereğini öngörüyor. Bu, Erdoğan’ın Kıbrıs’ın kuzeyindeki Federal Kıbrıs Türk devleti aracılığıyla -yani Ada Türkleri Türkiye lehine veto kullandıklarında-  birlikte karar verebileceği anlamına geliyor.

O zaman tıpkı Belçika’nın Wallonia bölgesinde olduğu gibi, AB içerisinde iç anlaşmazlıklar ortaya çıkacak.  Kıbrıslı liderler Nikos Anastasiadis ve Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un da mevcudiyetiyle dün itibarıyla İsviçre’de adayı yeniden birleştirmek için müzakere ediyor. İhtilafın sona ermesi adayı değiştirebilir, bununla da kalmaz, Orta Doğu ihtilafının çözümü için perspektifler de açar ancak Erdoğan’ın başka planları var.

Avrupa Birliği de, ABD de, yeniden birleşme çabalarını büyük bir dikkatle izliyor çünkü ada krizlerle karmakarışık hale gelen Orta Doğu’nun eşiğinde ‘batmayan uçak gemisi’ olarak görülüyor.”