Fileleftheros gazetesi “Diplomatik Hareketlilik” başlıklı haberinde, yabancı diplomatların, farklı konulara ilişkin reaksiyonları ve görüşleri kaydetme çabası içerisinde olduğunu yazdı.

Yabancı diplomatların, kapalı Maraş’ın verilmesi ve Ercan Havalimanı’nın uluslararası uçuşlara açılmasına yoğunlaştığını yazan gazete, diplomatların amacının bu iki konuda  gerek bir tarafın, gerekse diğer tarafın, hamle yapmaya ilişkin hangi noktaya kadar niyetinin bulunduğunu görmek olduğunu belirtti. 

Habere göre, müzakere çabalarına aktif bir şekilde müdahil olan ülke diplomatlarının, Maraş ve Ercan Havalimanı’na ilişkin hamlelerin, Kıbrıs sorunundaki tüm çabaya yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Gazete, yabancı diplomatların gerek Güney Kıbrıs’ta, gerek KKTC’de temaslar yapmakta olduğunu yazdı.

EİDE-HRİSTOFYAS GÖRÜŞMESİ

Fileleftheros gazetesi, bir başka haberinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas ile görüştüğünü yazdı.

Eide’nin, geçmişteki hatalardan kaçınmak amacıyla, kısa zaman içerisinde başlayacak görüşmelere doğru yaklaşım yönteminin ne olduğunu görmek amacıyla Hristofyas ile bir araya geldiğini yazan gazete Hristofyas’ın ise başlarda talihsiz açıklamalar yapan ancak şu an bunları düzelten Eide’nin BM ilkelerini savunması için cesaretlendirdiğini belirtti.

Simerini gazetesi, “Eide, Ankara’ya Arka Çıkıyor” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas ile bir araya gelen BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin, Türkiye ve TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı iyi niyetle kredilendirdiğini yazdı.

Habere göre, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’nın, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşmesinin ardından yapmış olduğu açıklamaları yorumlayan Eide, iyimser olduğunu ve iyimser kalmaya devam ettiğini zira bunun önemli bir ziyaret olduğuna ve Türkiye tarafından Kıbrıs’ta çözümü destekleyen yüksek düzeyde net bir açıklama yapıldığına inanç belirtti.

Eide, “Geçen hafta bu konuda bir şüphe varsa, bu hafta bu şüphenin bulunmaması gerekir” ifadesini de kullandı.

Gazete, Eide’nin, benzer bir açıklamayı Din İşleri Başkanı Talip Atalay ile gerçekleştirdiği görüşmede de yaptığını yazdı. 

THEOHARUS’TAN ÇÖZÜME İLİŞKİN DEĞİŞİKLİK -SİYASİ PARTİLERİN AÇIKLAMALARI

Simerini gazetesi siyasi partilerin, Kıbrıs sorununa ilişkin görüş belirtmeye devam ettiğini yazdı. Gazete, DİSİ AP üyesi Eleni Theoharus’un, iki kesimli, iki toplumlu federal çözüme ilişkin değişiklik önerdiğini belirtti.

Habere göre, Theoharus, parti liderliğinden farklı olarak, çözüm şekli odaklı Kıbrıs sorunundaki gelişmeleri farklı okuduğunu yazdı.

Theoharus, iki kesimli, iki toplumlu federasyon aleyhine tavır ortaya koyarken, bunun, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’ye ilişkin raporundan çıkarılmasını talep etti.

Theoharus’un düşüncelerini yorumlaması istenen DİSİ Başkanı Averof Neofitu, prensip nedenlerinden dolayı bu konuyu yorumlamaktan kaçındı.

Neofitu açıklamasında, DİSİ’nin, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarında Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yanında duracağını ifade etti.

Kıbrıs sorunundaki yoğun hazırlıklara da değinen Neofitu, AB’nin Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına etkin müdahil olmasını isteyeceklerini ve Anastasiadis’in de bunu başaracağına inandıklarını söyledi.

Eide’nin “çözümün, AB normlarına saygı duyması gerekir” şeklindeki açıklamasına atıfta bulunan Neofitu, AB normları ve ilkelerine karşılık vermeyen bir çözümün halk tarafından kabul edilmeyeceğini  ve “Kıbrıs”ın AB’nin işleyişinde sorunlar yaratacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Ankara’daki görüşmelerinin ardından yapmış oldukları açıklamaları yorumlayan Neofitu, Türk tarafının görüşlerinin, müzakere masasında sınanacağını savundu ve kendi taraflarının diyaloga tüm iyi niyetiyle gideceğini söyledi.

AKEL Basın Sözcüsü Yorgos Lukaidis ise açıklamasında, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Ankara ziyaretinin, tek başına, Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin güvenli bir sonuç çıkarılmasına yol açmasının mümkün olmadığını ifade etti.

Lukaidis, bu tür ziyaretlerin, yeni Kıbrıs Türk toplum lideri her seçildiğinde gerçekleştirildiğini ve benzer durumları tekrarlayan açıklamaların yapılmasının da beklendiğini savundu.

Kritik konunun, Türkiye’nin pratikte nasıl davranacağının olduğunu ifade eden Lukaidis, Erdoğan’ın, çözümün sadece Kıbrıs’taki iki tarafa değil, AB ve tüm uluslar arası topluma faydasının bulunduğu şeklindeki görüşüne de olumlu yaklaştıklarını söyledi.

DİKO Basın Sözcü Vekili Athos Antoniadis ise, Erdoğan’ın, “Kıbrıs Rum tarafının durumu zorlaştırmaktan vazgeçmesi ve Türkiye ile Kıbrıslı Türklere baskı yapılmasının zaman kaybı olacağı” şeklindeki açıklamasını değerlendirdi. Antoniadis, Türk tarafının uzlaşmaz tezlerinden vazgeçmeksizin Kıbrıs sorununa çözüm bulunması çabalarına destek verebileceği iradeye sahip olduğu imajını vermeyi arzuladığını savundu.

Antoniadis, Ulusal Konsey’in de toplanmasını istedi.

EVRO.KO Başkan Yardımcısı Polis Pallikaros, gerek Cumhurbaşkanı Akıncı gerekse TC Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gönderdiği mesajların, Türkiye’nin değişmesinin söz konusu olmadığını gösterdiğini ileri sürdü.

Pallikaros, Akıncı ve Erdoğan’ın, Rum tarafını uzlaşmaz gösterme ve Kıbrıs sorunundaki çıkmazı Rum tarafının zimmetine geçirme çabasının gerçek niyetlerini ortaya koyduğunu savundu.

EDEK DE ÇÖZÜMÜN İSMİNİ ARIYOR

Simerini gazetesi EDEK partisinin de iki kesimli, iki toplum federasyonu çözüm şekli olarak ret ettiğini yazdı. Gazere, bu konuda şekillendirilen önerinin görüşülmesi ve onaylanması için Merkez Komite üyelerine sunulacağını belirtti.