Fileleftheros’un haberine göre Rum Yönetimi Başkanlığı İnsani Konular Komiseri Fotis Fotiu, bazılarının Noratlas nakliye uçağının taşıdığı Yunan komandolar veya uçak mürettebatı olması ihtimali bulunan kalıntıları, 1979’da Yunan subaylar ortaya çıkardı. 2000 yılına kadar bir miktar daha kalıntı ortaya çıkarıldı.

Zaman zaman sızan bilgileri işaret ederek, askeri mezarlıktaki kalıntı sayısının 80 ile 130 arasında olduğunu ancak tam sayısının bilinmediğini belirten gazete Yunan Askeri Mezarlığı’ndaki kemik muhafaza bölümünde tutulan kalıntıların, “ait oldukları kişilerin kimlik bulmacası olduğunu” yazdı, “Sayıları ne Noratlas ölülerinin sayısıyla ne de kayıplarla ilgili başka somut durumla uyuşuyor” ifadesini kullandı.

Çeşitli dönemlerde kazılarak çıkartılan bu kalıntıların “bozulmasınlar diye” kimyasala bulandığını ancak kimlik tespitleri için DNA metodu bulunduğunda Rum Genetik Enstitüsü’nün, kullanılan kimyasalın kemiklerdeki DNA’yı tahrip ettiğini saptadığını yazdı.

Habere göre geçmişte kimlik tespiti için farklı metotlar da denendi ancak sonuca ulaşılamadı. Fotiu kemik örneklerinin ABD’deki modern laboratuara gönderildiğini, ilk sonuçların cesaret verici olmadığını ancak Rum Yönetimi’nin, kimlik tespitinin mümkün olabilmesi için pilot program uygulama niyetinde olduğunu belirtti.

Öte yandan Simerini; “Kimlik Tespit Protokolleriyle İlgili Karar Ekim’de”  başlıklı haberinde Ada’da faaliyette bulunmakta olan antropoloji merkezinin, ortaya çıkan sorunlardan sonra prosedürel düzeyde ağırlığı, anatomik (tam) iskeletlere verdiğini, çünkü karışmış kemiklerle ilgili bir pilot program uygulanmakta olduğunu yazdı.

Gazete programın sonuçlarının eylül ayında öğrenileceğini ve sonrasında, sonuçların değerlendirilmesi ve Antropoloji Laboratuarı tarafından uygulanan prosedürün değiştirilip iyileştirilmesine gerek olup olmadığı kararının verilmesi için iki yabancı uzman çağrılacağını yazdı.