Fileleftheros’un haberine göre Vatandaşlar İttifakı Milletvekili Nikos Kutsu, KİP’in cep telefonlarını dinleme konusunun incelenmesi ve izahat istenmesi için konuyu Rum meclis gündemine yazacak.

Vatandaşlar İttifakı KİP’in, dinleme yapmak maksadıyla edindiği yazılımı kişileri dinlemek için kullanıp kullanmadığını, bu bilgilere kimlerin (sadece KİP mi yoksa İtalyan şirketi de mi) erişimi bulunduğunu sordu.

Gazete, KİP’in ilgili satın alımı yaptığına dair faturaları İtalyan şirketinin gizli bilgilerine ulaşarak ele geçiren ve internete sızdıran Anonymoys’un, elinde daha –bir kısmı Güney Kıbrıs’la ilgili- 500 gigabayt veri bulunduğunu bu nedenle önümüzdeki günlerde bu konuda daha çok detay ortaya çıkmaya başlayacağını belirtti.

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis, KİP Başkanı Andreas Pendaras’tan, basına sızanlarla ilgili izahat talep etti.

Sızan bilgileri ne doğrulayan ne de yalanlayan Pendaras ise konunun öğrenilmesinden sonra Rum tarafında sorgulanmaya başlanan, Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) hesabına dinleme yapılıp yapılmadığına cevap verdiği ikinci bir yazılı açıklama yaptı. Pendaras “KİP’in NSA’nın Avrupa’da yaptığı dinlemelerle hiçbir alakası yoktur” dedi ancak yazılım ve faturalar hakkında yorum yapmadı. 

Politis haberi “Cep Telefonlarına Devlet Tarafından Hacking... Kıbrıs İstihbarat Teşkilatı Hacker’ler İçin Kötü Niyetli Yazılım Satın Aldı” başlığıyla aktardı.

Gazete edindiği bilgilere dayanarak Larnaka’daki evinde 8.5 ton amonyum nitrat saklayan Lübnanlı’nın, KİP’in bu dinleme sistemini kullanmasıyla yakalanabildiğine vurgu yaptı.