AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Kathimerini gazetesine verdiği söyleşide Kıbrıs sorununa değindi.

Habere göre Kiprianu söyleşisinde, müzakere sürecinde büyük ölçüde Talat-Hristofyas arasındaki görüş birliklerinden kaynaklanan bir ilerleme sağlandığını düşündüğünü, ancak hala daha açık başlıklar bulunduğunu belirtti.

Mülkiyet konusunun büyük bir konu olduğunu, “garantiler konusunda Türk tarafının (tutumunu) değiştirmesine karşın, bu konuda görüş birliğinden bahsedecek kadar değişiklik olmadığını” kaydeden Kiprianu, toprak ve yürütme yetkisi gibi konular da bulunduğunu, tüm bu konularda nereye gidildiğinin netleşmemesi durumunda hiç kimsenin çözüme veya enkaza gidildiğini söylemesinin mümkün olmadığını ifade etti.

Kiprianu bir soru üzerine, 14 Eylül’e kadar manzaranın netleşeceğini sanmadığını da belirtti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile anlaşmazlığa düştükleri konular da bulunduğunu kaydeden Kiprianu, kendilerinin müzakere sürecini desteklediklerini zira Kıbrıs sorununun çözümlenmesi için başka bir yöntem bulunmadığını söyledi.

Kiprianu bir başka soru üzerine, baskı ve zaman takvimlerini kabul etmelerinin söz konusu olmadığını belirtti.

Türkiye’nin garantiler konusunda tutum değiştirdiğini, garantörlük sisteminde ısrar etmediğini savunan Kiprianu, ancak bu konuda sunduğu önerinin anlaşma sağlanması perspektifini yaratmadığını öne sürdü.

AKEL’in, Türk yetkililerle görüşme inisiyatifini üstlenip üstlenmeyeceği şeklindeki soruya karşılık Kiprianu, inisiyatifler üstleneceklerini ifade ederken, ayrıntı vermekten kaçındı.

Kiprianu, AKEL’in Kıbrıs sorunundaki tüm gelişmelere ilişkin görüşlerini ve düşüncelerini anlatmak için “önemli” yerlere ziyaretler gerçekleştireceğini ifade etti.