AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun, Atina’da önceki gün başladığı temaslar çerçevesinde, dün de Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile görüştüğü bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, Kiprianu ile Çipras’ın, Kıbrıs sorunu müzakereleri çerçevesindeki son gelişmeleri ve AKEL’in bu yöndeki tezlerini ele aldıklarını yazdı.

Habere göre Kiprianu, Çipras ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamalarda, Çipras ile bir dizi önemli konuda görüş alışverişinde bulunduklarını ve kendisinin liderlik ettiği AKEL heyetinin, Çipras’a, partinin tezlerini ilettiğini söyledi.

AKEL’in güvenlik konusunu “oldukça önemli” addettiğini belirten Kiprianu, ΑΒ üyesi bir ülkede garantörlük ve müdahale haklarının bulunmaması gerektiğini; bunun yanı sıra AKEL’in, çözümün ardından adada askerin varlığını asla kabul etmeyeceğini kaydetti.

Kiprianu, adada bir geçiş dönemi olacağının ve bu dönemde bir güvenlik sistemi gerekeceğinin anlaşılır olduğunu da ifade etti.

Habere göre Kiprianu, toprak konusunun mülkiyet konusuyla bağlantılı şekilde görüşülmesi gerektiğini ve bu iki konunun, Kıbrıs sorununun olası çözümüyle ilgili büyük öneme sahip olduğunu vurguladı.

Kiprianu, AKEL’in çoklu konferansla ilgili tezinin de, müzakerelerde görüşülen tüm konularda büyük uzlaşı sağlanması halinde çoklu konferans yapılacağı yönünde olduğunu belirtti.

Çipras ise, Kıbrıs sorununun çerçevesinin çok değişken olduğunu ve tam görüntü gerektiğini ifade etti.

Gazeteye göre Çipras, Kıbrıs sorununun “Türkiye’nin irade meselesi” olduğunu öne sürerken, liderler düzeyindeki müzakerelerin de oldukça önemli olduğunu ve kendilerinin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile sıkı temas ve iletişim halinde olduklarının altını çizdi.

Andros Kiprianu’ya, Atina ziyaretinde AKEL Polit Büro üyesi Tumazos Çelepis ile parti merkez komitesi ve uluslararası ilişkiler sorumlusu Vera Polikarpu eşlik ediyor.