Haravgi gazetesine röportaj veren Kiprianu, Akıncı’nın çözümün bazı boyutlarıyla ilgili farklı görüşlere sahip olduğunu, ancak çözüm istediğini ve bu konjonktürün değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Habere göre Kiprianu, Türkiye’nin farklı sebeplerden ötürü menfaati olduğunu ve Kıbrıs sorununun çözümünü istediğini gösteren konjonktürden de istifade edilmesi gerektiğini belirtti.

Kiprianu, Akıncı’yı izole etmeye çalışarak güç sarf etmek yerine, Akıncı ve Türkiye’yi, Kıbrıs sorununun doğru çerçevede çözülmesinin, onların da menfaatine olduğuna ikna etmeye çalışmak gerektiğini ifade etti.

Kıbrıs sorununun, halkın dikkatinin merkezine oturduğuna işaret eden Kiprianu, tüm dünyanın, doğru çözüm olmadan ekonomik krizin aşılmasının zor olduğuna inandığını ve çözümün gerekliliğini vurguladığını söyledi.

Kiprianu, gerek Kıbrıs Türk, gerekse Rum toplumunda çözüm ve yeniden birleşme perspektiflerinin “şeytanlaştırılmaya”, karalanmaya ve karartılmaya çalışıldığını ve bundan üzüntü duyduğunu belirterek, köprüleri yıkmadan bu saldırılarla mücadele etmek gerektiği mesajını verdi.

Bölünmenin bir seçenek olmadığını vurgulayan Kiprianu, bölünmeyle Kıbrıs’ta kontrol edilemez sonuçlara yol açılacağını ifade etti.

Kiprianu, Kıbrıs sorununda çoklu konferansla ilgili, kamuoyuna yapılan açıklamaların ötesinde herhangi bir bilgileri olmadığını da kaydederek,  AKEL’in tezinin açık olduğunu; çoklu konferansın, Kıbrıs sorununun iç boyutlarında anlaşma ışığı olması halinde yapılması gerektiğini söyledi.

Habere göre Kiprianu, böyle bir olasılık kapsamında, çoklu konferanstan değil, uluslararası konferanstan bahsedilmesi ve bu konferansa BM Güvenlik Konseyi üyeleri, garantörler ve “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin katılması gerekeceğini de vurguladı.