AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, İstanbul’da kendisine eşlik eden AKEL Polit Büro-Kıbrıs masası başkanı Tumazos Çelebis eşliğinde dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e giderek TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla temasları hakkında detaylı bilgi verdi.

Fileleftheros “Ankara’dan Sadece ‘İçten Sözler’… Lefkoşa Türkiye’den Eylem ve Kıbrıs Sorununda Somut Adımlar Bekliyor” başlığıyla aktardığı haberinde Rum Yönetimi'nin, Türk hükümetinin “iletişim oyunu oynadığı” görüşünde olduğu, bunları temkinli ve ihtiyatla izlediği ve Ankara’dan “içi boş açıklamalar yerine pratikte adım atmasını” beklediğini yazdı.

Ankara’nın, aslında tezlerinde herhangi bir değişiklik sinyali vermediğini, sadece görüşmeye hazır göründüğünü belirten gazete perde önüne gelmesine rağmen prosedür sonundan önce görüşülmesi beklenmeyen garantiler başlığını görüşmeye evet demesine rağmen Kıbrıslı Türklerin hissetmekte olduğu güvensizliğe de gönderme yaptığını vurguladı.

Gazeteye göre Kiprianu, yaklaşık bir saat süren bilgilendirme sonrasında Rum Başkanlık Sarayı çıkışında gazetecilere; Anastasaiadis’in kendilerine Davos temaslarını aktardığını, aynı konuda pazartesi günü de Rum Ulusal Konseyi’ni bilgilendireceğini açıkladı.

“GARANTİLERLE İLGİLİ TEZLERİ SÖYLEMDE DEĞİŞTİ ANCAK PRATİKTE GÖRMEMİZ LAZIM”

Kiprianu, Türkiye’nin garantiler konusunda bugüne kadarki tezlerinde değişiklik saptayıp saptamadığı sorulduğunda “söylemde, cidden değişti. Ancak bunları pratikte görmemiz lazım.  Bunlar, teoride değil pratikte çözülecek şeylerdir” ifadesini kullandı.

Türk muhataplarının, 1963 olaylarını ve 15 Temmuz 1974’teki darbeyi yaşayan Kıbrıslı Türklerin endişelendiklerini ve Türkiye’den garanti istediklerini söylediğine dikkat çeken AKEL Genel Sekreteri “Biz de binlerce ölü, süregelen işgal, evlerinden kaçan yüzlerce göçmenle 1974’ü yaşadık. Yalnız Kıbrıslı Türklerin değil bizim de endişelerimiz var, görüşmemiz gerek cevabını verdim, görüşmeyi kabul ettiler. Önemli olan bu” dedi.

Rum Sözcü Nikos Hristodulidis ise “Bu tür görüşmeler önemli ancak bundan sonra gelişmeleri bekleyeceğiz, her şey müzakere masasında, sunulacak fikir, öneri ve tekliflerle belli olacak” ifadesini kullandı.

“AKINCI’NIN ROLÜ ÖNEMLİ AMA ÖNEMLİ KARARLARI TÜRKİYE ALACAK”

Hristodulidis, Kiprianu’nun Larnaka Hava Limanı’nda yaptığı, Türkiye’nin Cumhurbaşkanı Akıncı’ya Kıbrıs sorununun iç yönlerini yönetmesi için yetki verdiği açıklamasını şu sözlerle yorumladı: 

“Kıbrıslı Türk liderin müzakerelerdeki rolü gerçekten önemlidir ancak Kıbrıs’ta 43 bin Türk işgal askeri olduğu ve toprak, garantiler, Türk işgal ordusunun gitmesi, takvimler, yerleşikler gibi konularda önemli kararları kaçınılmaz olarak Türkiye’nin alacağı görmezden gelinemez. Kıbrıs’ta 43 bin Türk askeri bulunmasından Türkiye’nin oynadığı rol anlaşılabilir.”

ANASTASİADİS’E GÖRÜŞME TUTANAKLARINI VERDİ

Alithia “Tutanaklar Başkan’da... Hükümet AKEL Genel Sekreteri’nin Türkiye Temas ve Görüşmelerinden Memnun” başlıklı haberinde Kiprianu’nun dün sabahki görüşme sırasında Anastasiadis’e İstanbul görüşmelerinin tutanaklarını ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’la Atina’da yaptığı görüşme hakkında da detaylı bilgi verdiğini yazdı.

“TÜRKİYE’DEN BİZE VERİLMEK İSTENEN MESAJLAR OLUMLUDUR AMA SORUN MASADA ÇÖZÜLECEK”

Habere göre Kiprianu görüşme sonrasında basına yaptığı açıklamada “Türkiye’den bize verilmek istenen mesajlar olumludur. Görüşmelerim çok dostane ve içten bir havada gerçekleşti.  Ancak tek başına bunlar sorunun çözülmesine yeterli değil” dedi, şunları ekledi:

“Sorun masada çözülecek. Hayati öneme sahip meseleler, her iki tarafı da tatmin edecek şekilde müzakere masasında çözülecek. Bir toplumun çıkarları ötekine dayatılmaya çalışılırsa çözüm olması söz konusu değil. Elbette her zaman uzlaşılmış çerçevede, ilkeler temelinde görüşüyoruz, ilkelerden taviz vererek değil.”

“BİZE NE BASKI YAPTILAR NE DE BİR ŞEY İSTEDİLER”

Türkiye’nin ABD’den, Rum Yönetimi’ni taviz vermeye ikna etmesini istediği bilgisi hatırlatılarak, görüştüğü Türk yetkililerin, Rum tarafının hangi noktalardaki tezlerini değiştirmesini istediklerini kendisine söyleyip söylemedikleri sorulan Kiprianu “müzakereci değiliz” dedi, şöyle devam etti:

“Sayın Davutoğlu ve Çavuşoğlu ile görüşmelerimizde rolümüz farklıydı.  Başkan’la görüştüğümüz ve Ulusal Konsey’de kararlaştırılan bazı ezeli tezleri ilettik. Bize ne baskı yaptılar ne de bir şey istediler.”

HRİSTODULİDİS: “GARANTİLER MASADAKİ ZOR KONULARDAN DEĞİL”

Simerini “Sözcü, Başkan’ın Kiprianu’nun Bilgilendirmesinden Memnun Olduğunu Söylüyor Ama… Lefkoşa ‘Eylem’ Bekliyor” başlıklı haberinde Nikos Hristodulidis’in, AKEL heyetinin Anastasiadis’le yaptığı bilgilendirme toplantısının ardından basına yaptığı açıklamaları aktardı.

Habere göre “garantilerin, müzakere masasındaki zor konulardan olmadığı” görüşünü ortaya koyan Hristodulidis “muhataplarımızla görüşmelerimizden ortaya çıktığı üzere 2016’da askeri garantilerden,  daha çok da AB üyesi bir devletin garanti edilmesinden söz edemeyiz. Bizzat çözümün şekli, çözümün içeriği,  Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB üyesi olması – Kıbrıs sorununun çözümünden sonra da olmaya devam edecek- çözümün en iyi garantisidir” dedi.

Hristodulidis, garantiler başlığının Kıbrıs sorununun iç yönleriyle ilgili müzakerelerin sonundan önce görüşülüp görüşülemeyeceği sorusuna karşılık  “Bekleyip göreceğiz. Müzakere masasında olası anlaşmadan söz edebilmek için önce çözülmesi gereken önemli bir konudur” ifadesini kullandı.

LİDERLER DAHA ÖNCE GÖRÜŞÜLMEMİŞ KONULARI ELE ALACAK

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Cuma günü gerçekleşecek ocak ayındaki son planlı görüşmeleri sorulduğunda “mülkiyet ve toprak başlıklarının da ele alınması bekleniyor” diyen Hristodulidis gündemin, daha önce görüşecek müzakereciler tarafından belirleneceğini ancak şu ana kadar görüşülmemiş konuların ele alınacağını kaydetti.

Haravgi haberini “Mesajlar Olumlu, Sonuçlar Pratikte… Çözüm İçin İstenilen İki Tarafın Da Beklentilerinin Karşılanması… Görüşmeler Faydalı Ancak Her Şey Müzakere Masasında Belirlenecek” başlığıyla aktardı.