AKEL’in Avrupa Solu toplantısını, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması çabalarının desteklenmesi ve Türkiye’ye bu gidişata yönelik yardımda bulunması için baskı yapılması gerektiğine işaret etmek için değerlendirdiğini yazan Fileleftheros gazetesi, Avrupa Sol Grubu’nun görüşünün ise net olduğunu aktardı.

Gazete, Avrupa Parlamentosu (AP) Birleşik Sol Grubu Başkanı Gabi Zimmer’in, Avrupa Solu’nun, Kıbrıs sorunundaki tutumunu değiştirmesi için, Ankara’ya yönelik baskı yapmayı sürdüreceğini söylediğini iletti.

ZİMMER: “KIBRIS AB’Yİ UZUN YILLAR MEŞGUL EDEN EN ÖNEMLİ ÇÖZÜMSÜZ KONU”

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ile birlikte düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Zimmer, Kıbrıs sorununun AB’yi uzun yıllardır meşgul eden belki de en önemli çözümsüz konu olduğunu dile getirdi.

Kendilerinin AB’nin Kıbrıs sorunu ve sorunun çözümü konusunda daha aktif bir rol üstlenmesini beklediklerini dile getiren Zimmer, burada bulunduklarını, çünkü kendilerinin de Kıbrıs sorununun çözümünün ileriye götürülebilmesi için ellerinden geleni yapmak istedikleri mesajını vermek istediklerini dile getirdi.

Avrupa Solu için, Kıbrıs’ın bölgede dengeleyici bir rol oynamasının gerekli olduğunu ifade eden Zimmer, çünkü Kıbrıs’ın savaş ve terör bölgesinin çok yakınında bulunduğunu ifade etti.

Kıbrıs’ın birleşik olması halinde doğal olarak daha önemli bir rol oynayabileceğini ifade eden Zimmer, kendilerinin arzusunun da bu yönde olduğunu söyledi.

Zimmer, bunun için Avrupa kurumlarının çözüme katkıda bulunabilmelerinin ve sorunlarla başa çıkılabilmesi için Avrupa kurumları olarak sahip oldukları sorumluluğu üstlenmelerinin önemli olduğunu dile getirdi.

Habere göre Zimmer, mülteci krizinin çözümü sürecinde, AB’nin, Türkiye’nin Birliğe olası katılımı aynı zamanda Türkiye’nin katılım başlıklarının açılması konusundaki yükümlülüklerine ilişkin sorumluluklarının ise görmezden gelinmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Zimmer, Avrupa’ya yönelik mülteci akışı sorununun çözümüne yardımcı olabileceği umuduyla, Ankara’ya tavizlerde bulunması konusunda, ülkesi Almanya ile aralarındaki görüş ayrılığına da işaret etti.

Gazeteye göre Zimmer, Türkiye’nin, hem iç özgürlükler, hem de azınlıklara muamele konularında, AB karşısında üstlendiği taahhütleri muhafaza etmesi gerekeceğini, aksi takdirde verimsiz müzakereler yapılacağı bir durumla karşı karşıya kalacaklarını sözlerine ekledi.

Gazete, Avrupa Solu’nun “taahhütler muhafaza edilmeksizin başlıkların açılmasına rızası olmadığını” da ekledi.

KİPRİANU: “ÇÖZÜM FIRSATI KAÇIRILMASIN”

Gazeteye göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ise konuşmasında, Kıbrıs sorununun çözümü için Avrupa Solunda faaliyet gösteren partilerin yardımını istedi.

Kıbrıs sorununun çözümü için bugün var olan konjonktürün yitirilmemesi gerektiğini dile getiren Kiprianu, Doğu Akdeniz bölgesinde gerçekleşmekte olan şeylerin, bu çabanın artmasını gerektirdiğine atıfta bulundu.

Beş yılın ardından ilk kez müzakerelerde ilerleme yaşanmakta olduğunu ifade eden Kiprianu, ancak milletvekilliği seçimlerinden önce çözümün kaçınılmaz olduğuna dair değerlendirmelerin ise geçerli olmadığını ifade etti.

Bu kez diyaloğun mutlu sona ulaşması gerektiğini, çünkü halkın menfaatlerinin bunu gerektirdiğini ifade eden Kiprianu, Kıbrıs sorunundaki doğru bir çözümün, geniş bölgedeki barışın çıkarına olduğunu savundu.

Kiprianu, Türkiye’nin Avrupa “hırslarına” ilişkin olarak ise, bağlayıcı taahhütleri yerine getirmesi durumunda, başlıkların açılmasının mümkün olabileceğini sözlerine ekledi.