AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Partisinin Polit Büro Kıbrıs sorunu sorumlusu Tumazos Çelebis eşliğinde Brüksel’de gerçekleştirdiği Kıbrıs sorunuyla ilgili temas ve çalışmalarda  “çözümsüzlük demek, Türkiye’yle sınır komşusu olmak demek” uyarısında bulundu ve “bütün Kıbrıs için haykıran tek sesiz”  dedi.

Haravgi gazetesi, Kiprianu’nun Çelebis’le birlikte Avrupa milletvekilleriyle bir yuvarlak masa toplantısına ve Avrupa Solu’nun “düzenlediği “Doğu Akdeniz Fırını… Türkiye’nin Rolü”  konulu etkinliğe katılıp, Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile görüştüğünü yazdı, bu etkinliklerde yaptığı konuşmaları aktardı.

Habere göre Kiprianu Avrupa milletvekillerine hitap ettiği yuvarlak masa toplantısında Rum tarafında çözüm istemeyen sesler yükseldiğine işaret ederken şu sözlerle tehlike çanlarını çaldı:

“Çözümsüzlük pratikte, Türk iliyle komşu olmamız demektir çünkü işgal bölgelerinin Türkiye’yle bütünleşeceğine kesin gözüyle bakılmalı. Bu da kontrolsüz Türk askeri varlığı, toplu kolonizasyon ve nihayet bütün bunların yeni bir yaşam alanı araması anlamına gelir. İki seçeneğimiz var. Ya çözüm veya Türk ili ile sınır. AKEL ümit yaratan zor yolu seçiyor çünkü öteki yol felakete götürür.”

Gazete ortaya koyduğu bu tezin Avrupa Sol grubu ve Avrupa Halk Partisi üyelerinden anlayış bulduğuna işaret ettiği Kiprianu’nun bir soruya karşılık çözüm maliyetinin hesaplanmasının zor olduğunu belirterek özetle şunları savunduğunu yazdı:

“DOĞAL GAZ GELİRİNDEN ÖNCE”

“Ancak bazıları, özellikle mülkiyet maliyetinin etkilediği 7,5 ile 40 milyar Euro arasında rakamlar telaffuz ediyor. Kıbrıslı Türklerin Türkiye’ye 17 milyar Euro borcu var ki bu borcu Türkiye karşılayacak. Doğal gaz gelirlerinin çözüm maliyetine gitmesinden önce Türkiye’nin başka ne ödeyeceğini ve ardından bağışçılar konferansında ne kadar para toplanacağını görmemiz gerek.”

Andros Kiprianu Kıbrıs’a NATO garantisi hakkındaki bir soruya karşılık ise AKEL’in zamanında müdahale etmesiyle uluslararası oyuncuların “AKEL olmadan çözüm olmayacağın bilinciyle” bu fikri geri çektiğini söyledi.

Gazete Kiprianu’nun Avrupa Solu tarafından düzenlenen “Doğu Akdeniz Fırını… Türkiye’nin Rolü” konulu etkinlikte ise “Türkiye’nin Kıbrıs Türk toplumuna bağımlılık politikası dayattığını, Kıbrıslı Türklerin de buna direndiğini” iddia ederek sözlerini şöyle sürdürdüğünü yazdı:

“KİMSE KIBRISLI TÜRKLERİN TAHAMMÜLÜNÜN SINIRSIZ OLDUĞUNU SANMASIN”

“Bu çabasında Türkiye’nin en büyük müttefiki süregelen bölünmüşlüktür. Kimse Kıbrıs Türk toplumunun tahammülünün sınırsız olduğunu zannetmesin. Kıbrıslı Türklerin ıstırabı bizim de ıstırabımızdır.  Kıbrıs’ın tamamı için haykıran tek sesiz.”

Habere göre Kiprianu- Schulz  görüşmesinde Kıbrıs sorunundaki gelişmeler, Türkiye’deki durum ve KKTC’deki gelişmeler ele alındığı kaydedildi.

“SCHULZ, ÇÖZÜME KATKI KOYMAYA HAZIR”

Kiprianu görüşme sonrasında yaptığı açıklamada “Kıbrıs sorununun çözümüne destek vermeye hazır olduğumuzu yineledik. Uzlaşılmış ilkelere dayalı çözümde ısrar ediyoruz ve parti olarak,  bu ilkelerden taviz vermemiz söz konusu değildir” dedi.

Schulz’un, ortaya koydukları görüşlere katıldığını da söyleyen Kiprianu “Kendisi de Türkiye’de şekillenmekte olan sahneden endişelerini dile getirdi. Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına, bizim tarafın istemesi halinde, bu çabaya katkı koymaya hazır olduğunu söyledi. Schulz’un, AP başkanlığından dolayı, devam etmekte olan çözüm çabalarına katkı koyabileceğine inanıyoruz.  Bu nedenle kendisiyle görüşmemizi ve görüş yaptığımız alış verişini önemli buluyoruz” dedi.

Simerini Kiprianu’nun Brüksel temaslarıyla ilgili derlediği haberi “Kıbrıs Sorununa Yardımcı Olmaya Hazır… AP Başkanı Türkiye’deki Durumdan Yoğun Kaygı Belirtti” başlığı altında özetle Gazete Kiprianu’nun AP’deki Avrupa Birleşik Solu/Kuzey Yeşil Sol grubunun toplantısında yaptığı konuşmada henüz çözüm şartlarının oluşmadığına dikkat çektiğini yazdı.

“HENÜZ YAKIN GELECEKTE ÇÖZÜM UMMAMIZA OLANAK TANIYACAK GERÇEKLER OLUŞMADI”

Habere göre “Henüz Kıbrıs zamanının yakın gelecekte çözümünü ummamıza olanak tanıyacak gerçekler oluşmadı. Somut bir şey yok, sadece dilek ve temenni belirtiliyor” ifadesini kullanan Kiprianu özetle şunları da söyledi:

“Mülkiyeti çözmeyi başarırsak o zaman iç yönlerle ilgili diğer başlıkların kapatılması yolu açılır. Ardından da toprak ve güvenlik başlıkları açılacak ki Türk liderliğinin çözüm isteyip istemediği bu başlıklar görüşülürken anlaşılacak.”

Fileleftheros “Andros Erdoğan’ı İşgal Bölgelerini İslamlaştırmakla Suçladı” başlıklı haberinde Kiprianu’nun Schulz’la görüşmesinde “Erdoğan rejiminin Kıbrıs’ın işgal altındaki bölümünü İslamlaştırma çabasından yoğun endişe duyuyoruz” dediğini yazdı.