AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Rum Yönetimi Eski Başkanı Dimitris Hristofyas ile 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın arasındaki anlaşmanın, doğal kaynaklar ile deniz bölgelerinin federal yetki zemininde olduğunu belirttiğini ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bu konuyu açmasının yanlış olduğunu söyledi.

Kathimerini gazetesine söyleşi veren Kiprianu, Anastasiadis’in başta doğal gaz olmak üzere Kıbrıs sorununda yaptığı icraatların yanlış olduğunu kaydetti.

Habere göre Kiprianu, Anastasiadis’e doğal gaz konusunun müzakere masasında açılmasının ne gibi tehlikeler içerdiğine dair uyarıda bulunduğunu belirtirken, AKEL olarak doğal gaz konusunun masada çözülmüş olduğunu savunduklarını söyledi.

Kiprianu, Hristofyas-Talat görüşmelerinde federal devletin gelirlerinin dağıtılmasından bahsedildiğini; burada bazı boşluklar bulunduğunu ve doldurulması gerektiğini, kendisinin de daha en başında Anastasiadis’e, yanlış açıklamalarda bulunduğu konusunda eleştiride bulunduğunu ifade etti.

Rusya ile askeri anlaşma olasılığı konusuyla ilgili olarak ise Kiprianu, Rusya’nın uzun zamandır bu konuya ilgi gösterdiğini ve 2 yıldan fazla bir süredir, Anastasiadis Hükümeti’nin Barış İçin Ortaklık’a katılmayı istediğini; Anastasiadis’in başka partilerden destek bulması halinde NATO’ya da üye olacağını ve bugün, Rusya ile askeri anlaşmadan bahsettiğini söyledi.

Andros Kiprianu, Güney Kıbrıs ile Rusya arasındaki ilişkilerin gelişmesini istediklerini, ancak bir askeri anlaşmaya, NATO’ya üye ortaklar tarafından rıza gösterilip gösterilmeyeceğinden emin olunması gerektiğini belirtti.