Fileleftheros gazetesi AKEL’in 22’incisi gerçekleştirilen kurultayında Merkez Komite üyelerinin yarısının yenilendiğini kaydetti.

Merkez Komite seçimlerinde Kiprianu’nun seçilen 105 üye arasında 3’üncü geldiğini kaydeden gazete, Yorgos Lukaidis’in 1’inci, Aristos Damianu’nun ise 2’inci olduğunu belirtti.

“Dromolaksia” (Mormenekşe) skandalı kapsamında hapis cezasına çarptırılan Venizelos Zanettos’un ise Merkez Komite’ye 20’inci sıradan seçildiğini aktaran gazete, partinin bu şekilde Zanettos’un masum olduğunu savunarak kendisine destek belirttiğini yazdı.

Gazete, Zanettos’un oğlu Hrisanthos Zanettos’un Merkez Komite’ye 21’inci sıradan seçilmesinin de bir mesaj olabileceğine dikkat çekti.

Rum Yönetimi eski Başkanı ve AKEL’in eski Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas ile eşi Elsi Hristofyas’ın artık mevcut Merkez Komite’de yer almadığını da aktaran gazete, ancak aileyi Merkez Komite’de kızı Hristina Hristofyas, onun eşi Nikos Muduros, oğlu Hristos Hristofyas ve onun eşi Marina Savvas olmak üzere 4 kişinin temsil ettiğini belirtti.

Gazete ayrıca Merkez Komite’nin rakibi olmayan Kiprianu’yu 99 olumlu, 1 karşı oy ve üç çekimser oyla yeniden başkan seçtiğini aktardı.

KİPRİANU’NUN KONUŞMASI

Habere göre Kiprianu, Kurultay çalışmalarının kapanışında yaptığı konuşmada, AKEL’in 90 yıldır güçlü olduğunu söyledi.

Dürüst olduklarını ve söyleyecek bir şeyleri varsa bunu herkesin önünde söylediklerini ifade eden Kiprianu, saklanmak ve kandırmak nedir bilmediklerini belirtti.

Kıbrıs sorununa da değinen Kiprianu, AKEL’in küçük fırsat penceresi açılışının, vatanı yeniden birleştirmeye götürecek büyük bir kapıya dönüşmesi için var gücüyle çalışacağını söyledi.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e seslenerek “AKEL, DİSİ değildir” diyen Kiprianu, vatansever bir parti olarak prosedür ve çabaları, Ulusal Konsey tezlerine dayandığı ve (Başkan) ciddiyet, sorumluluk ve yapıcı bir şekilde hareket ettiği sürece destekleyeceğini ifade etti.

KIBRIS SORUNU BİLDİRİSİ

Politis gazetesi ise AKEL kurultayı çerçevesindeki haberinde AKEL’in Kıbrıs sorunuyla ilgili onaylanan bildirgesine yer verdi.

Habere göre Kıbrıs sorununun hareketlilik dönemine girdiğini belirterek, Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs Türk toplumu liderliği seçiminin umut ve ihtiyatlı iyimserlik yarattığına dikkat çeken AKEL, kendini haklı gösterme sendromları olmadan, partisel çıkarlar ve intikamcı ruh hali uzak bir şekilde müzakere sürecini sorumlulukla destekleyeceğini belirtti.

AKEL, çözümün üzerinde anlaşmaya varılan zemininin tek egemenlik, tek uluslar arası temsiliyet ve tek vatandaşlığın olacağı, Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararlarında belirlendiği üzere siyasi eşitliğe dayalı iki kesimli iki toplumlu federasyon şekildeki devlet yapısının olacağı tek bir devlet olduğunu vurguladı.

Müzakere sürecinin sıfırdan başlamaması gerektiğini üzerinde de duran AKEL, görüşmelerde kazanılanlar ve Hristofyas ile Talat arasında varılan önemli görüş birliklerine dayanması gerektiğini vurguladı.