AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Kıbrıs sorununa değinerek, Türkiye Hükümeti, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Hükümeti’ne eleştirilerde bulundu.

Haftalık olarak yayımlanan Kathimerini gazetesine konuşan Kiprianu, müzakerelerde ilerleme olduğunu, ancak bunun memnuniyet verici bir ilerleme olmadığını iddia ederek, şu anda görüşmelerin yalpaladığını ve esas sorumlunun Kıbrıs sorunundaki uzlaşmaz tezleri nedeniyle Türkiye olduğunu savundu.

Türkiye için “sürece girdiğini gördük” yorumu üzerine, bunu doğrulayan Kiprianu, ancak özde Türkiye’nin tezlerinde bir değişiklik görmediklerini öne sürdü.

Bu konuda Kıbrıs Türk liderliğine de sorumluluk yüklediklerini söyleyen Kiprianu, Kıbrıs Türk liderliği tarafından kamuoyuna yönelik olarak yapılan açıklamaların Rum kamuoyunu kışkırttığını ve sürece zarar verdiğini savundu.

Kiprianu, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs konusundaki icraatlarının da çok iyi olmadığını söyledi.

Kıbrıs Rum tarafında seçim öncesi hareketlerin, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yürütülen sürece zarar vereceği uyarısında bulunan Kiprianu, üçüncü tur ruhsat ihalesinin ötesinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in bir yandan Aralık ayına kadar Kıbrıs sorununun çözüleceğini söylerken, diğer yandan askerlik süresinin kısaltılması ve Ekim ayında profesyonel asker alınması durumu bulunduğuna işaret etti.

Kiprianu, “Aralık ayına kadar bekleyip, Kıbrıs sorunu çözülmezse, o zaman askerlik süresinin kısaltılması kararı alamaz mıydık?” sorusunu sordu. Yanlış anlaşılmaya neden olmamak için kendilerinin kesinlikle askerlik süresinin kısaltılmasından yana olduklarını vurgulayan Kiprianu, uzun zamandır bu tezi desteklediklerini söyledi.