AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Kıbrıs sorununun çözümü amacıyla gerçekleştirilen müzakereleri desteklediklerini, ancak “herhangi bir çözümü” kabul etmeyeceklerini söyledi.

Fileleftheros gazetesinde yer alan habere göre, dün “Aşşa” (Paşaköy) kökenli Petros Filippu isimli Rum’un kalıntılarının defin töreninde konuşan Kiprianu, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümünün, bölücü çizgileri ortadan kaldıracak birleşik bir devletin oluşmasını sağlaması gerektiğini” söyledi.

Gazeteye göre, müzakereleri desteklediklerini, ancak bunun herhangi bir çözümü kabul edecekleri anlamına gelmediğini yineleyen Kiprianu, Kıbrıs halkı için doğru çözümün, hak ve özgürlüklerini garanti altına alıp, güvenlik ve emniyet sunacak, aynı zamanda herhangi bir haksızlığı ortadan kaldıracak olan bir çözüm olacağını sözlerine ekledi.

NİKOLAU

Politis gazetesine göre ise, Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı İonas Nikolau, Selanik’te katıldığı bir anma töreninde yaptığı konuşmada, Rum tarafının Kıbrıs sorununun çözümü için ortaya koyduğu dört temel koşula atıfta bulundu.

Gazete Nikolau’nun bu dört koşulu “anayasal düzenin ve toprak bütünlüğünün olabildiğince iyileştirilmesi, kurumların ve halkın birleşmesi, garantilerin yokluğu, aynı zamanda uluslararası ve AB hukukunun temel ilkelerine saygı şeklinde sıraladığını” yazdı.

Gazeteye göre Nikolau, gelişme aşamasında bulunan hızlandırılmış müzakereler ışığında “Türkiye’nin adada yasadışı bir şekilde ve silah zoruyla yol açtığı anayasal ihlaller ile toprak hırsızlığını düzeltecek bir çözümden daha azını kabul etmeyeceklerini” sözlerine ekledi.