BM Genel Sekreteri’nin Sözcüsü Stephan Dujarric’in “Kıbrıs müzakerelerinin iyi gittiğine” dair açıklaması ile birlikte bazı siyasi partilerin, Kıbrıs sorununa ilişkin müzakereler konusundaki yorumları Rum basınında yer aldı.

Alithia gazetesi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Sözcüsü Stephan Dujarric’in, "son duyduğumuza göre Kıbrıs müzakereleri iyi gidiyor” şeklindeki açıklamasına yer verdi.

Habere göre, Kıbrıs sorununa çözüm bulunması olasılığının “yüzde 60 olarak hesaplandığını” yorumlaması istenen Dujarric, Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasının, birinin, çeşitli konuların yüzde 60-70’inden bahsetmesi şeklinde olmaması gerektiğini ifade etti.
 
BM Genel Sekreteri’nin Sözcüsü Dujarric’in açıklamalarını yorumlayan AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, “ ‘iyi gidiyor’ ne anlama geliyor” şeklinde soru sorarken, Talat-Hristofyas görüş birliklerinin benimsenmesi ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bazı konularda anlaşmayı başarmasından kaynaklanan bir ilerlemenin bulunduğunu ifade etti.

Kiprianu, kendi hedeflerinin bu çabanın devam etmesi ve mutlu sona ulaşması şeklinde olduğunu, bununla birlikte Kıbrıs sorununda anlaşma sağlanması olan nihai hedeften ise çok uzakta olunduğunu söyledi.

Haravgi gazetesine göre, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu açıklamasında ayrıca, Kıbrıs sorunun çözümlenip çözümlenmeyeceğinin, zaman konusu değil, müzakereler masasına sunulacak öneriler konusu olduğunu belirtti.

EDEK Başkanı Marinos Sizopulos, Kıbrıs sorununa çözüm sağlanmasına ilişkin tek realist perspektifin Avrupa normlarının, insan ve siyasi hakların mutlak şekilde garanti altına alınmasının istikrarlı bir şekilde talep edilmesi olduğunu ifade etti.

Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ise, Anastasiadis’in, tüm partilerin fikir birliği içindeki görüşü olan garantilerin kaldırılması, Kıbrıs’ta bulunan başka ülkelerin askerlerinin çekilmesine bağlı kalması temennisinde bulundu.