Rum basınının, “seçim provası” diye nitelediği, 2016 bütçesinin görüşülmeye başlaması nedeniyle dün siyasi partilerin meclis kürsüsünde yaptıkları konuşmalarda Kıbrıs sorunundaki gelişmelere dair görüşlerini de açıkladıklarına dikkat çekildi.

DİSİ

Fileleftheros’un haberine göre DİSİ Başkanı Averof Neofitu, “Türkiye’yi öncelikle çözüme ve çözümün modern ve sürdürülebilir olması gereğine ikna etmesi için uluslararası topluma ihtiyacımız var. Garantilerden ve üçüncü ülke askerlerinden söz edemeyiz.  Bir Avrupa ülkesinde  müktesebatın ve temel özgürlüklerin ihlal edilmesi söz konusu olamaz” dedi.

AKEL

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu Rum tarafındaki, AKEL ve DİSİ’nin birlikte yürüdüğü yaklaşımını “şizofrenik” diye niteledi.  Çözümün uzlaşılmış çerçevesini reddedenlere hitaben de “bu tür yaklaşımlar içi boş ve hamasi slogandır” diyen Kiprianu “uzlaşılmış zeminden gerilemenin getireceği tek sonuç kesin taksimdir” uyarısında bulundu ve “Kıbrıs Türk toplumu liderliğine Mustafa Akıncı’nın getirilmesi, Kıbrıslı Türk vatandaşlarımızın çözüm istediği net mesajıdır” dedi.

DİKO

“Dilerim bu, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin son devlet bütçesi olmaz” diyen DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, “dönüşüm” teriminin izah edilmesini istedi ve  “dönüşüm sahte devletin Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğine, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin de  Kıbrıs Rum oluşturucu devletçiğine dönüşmesi mi demek olacak? DİSİ’nin, AKEL’in ve Başkan Anastasiadis’in bu  konudaki tutumunu anlamadım” ifadesini kullandı.

KİPRİANU

Haravgi Andros Kiprianu’nun dün mecliste yaptığı konuşmayı “Kıbrıs Sorununu Çözmek İçin Daha Gitmemiz Gereken Çok Yol Var… Kiprianu: Konjonktür Var ve Bunu Değerlendirmek Görevimizdir” başlığıyla geniş ölçekte aktardı.

Gazeteye göre Kiprianu, “Daha elimizde, Türk uzlaşmazlığının aşıldığına dair somut işaret yoktur. Türkiye’nin değerlendirileceği garantiler, güvenlik ve yerleşikler konuları daha görüşülmedi. Kıbrıs Türk tarafının bazı, en azından kamuoyu önünde açıklanan tezleri çözüm ilkeleriyle çatışıyor. Buna Anastasiadis’in, partizan nedenlerle şeytanlaştırılan yakınlaşmalarda çekinceli olması da eklenirse, daha alacak çok yolumuz olduğu anlaşılır”  dedi.

SEÇİM PROVASI

Politis “Meclis Kürsüsünden Seçim Provası” başlığıyla manşete çektiği haberinde bütçe görüşmelerinin dünkü açılış konuşmaların daha çok siyasi partilerin seçim taktiklerinin provası niteliğinde olduğunu yazdı.
Gazete DİSİ’nin daha çok, 2016 bütçesinin Güney Kıbrıs’ın memorandumda olduğu son bütçe olmasına dikkat çekerek “2016 devlet bütçesinin geçmesi, memorandumdan çıkılacak olması nedeniyle halkımızın itibar kazanması ve milli gurur olacak” dediğini belirtti ve diğer partilerin daha çok Kıbrıs sorunundaki gelişmeler üzerinde durduğuna dikkat çekti.

Simerini ise “Her Konuda Parçalandılar” başlığıyla manşete çektiği ve 2 tam sayfasına yaydığı haberinde 6 milyar Euro gelir ve 7,4 milyar Euro gider öngören 2017 bütçesinin DİSİ, DİKO ve EURO.KO’dan toplam 31 milletvekilinin oyuyla onaylanacağını, geriye kalan partilerin bütçeye ret oyu vereceğini yazdı.