Rum Ulusal Konseyi, Kıbrıs sorununun çözümünde 2009 tarihli ortak kararını temel kabul ediyor. Bu zeminin yeni siyasi ve jeostratejik olgularla (hidrokarbonlar, bölgesel işbirlikleri) zenginleştirilerek güncelleneceği haber verildi.

Fileleftheros Rum Ulusal Konseyi’nin dün başlayıp tüm gün devam eden ve bugün tamamlanacak olan toplantısıyla ilgili haberini “Ulusal Konsey 2009 Ortak Tezlerini Güncellemeye Yöneliyor... Partiler Strateji ve Taktikle İlgili Belge Sundu” başlığıyla aktardı.

Gazete Konsey toplantısının dünkü bölümünde siyasi parti başkanları tarafından yapılan konuşmalardan, referans noktasının Konsey’in 18 Eylül 2009 tarihli Ortak Kararı’nın yeni siyasi ve jeostratejik olgularla (hidrokarbon ve bölgesel işbirlikleri) ile güncellenip zenginleştirilmeye çalışılacağının anlaşıldığını yazdı.

Gazeteye göre görüş ayrılıkları yaşanmasına rağmen iyi bir ortamda gerçekleştirildiği belirtilen dünkü birleşimde Kıbrıs sorunuyla ilgili iki düşünce tarzı teyit edildi.

Sabah 09.00’da başlayıp 13.30-18.00’e kadar ara verildikten sonra 20.30’a kadar devam eden toplantının bugünkü bölümü de 09.00’da başlayacak, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Konsey üyelerine vereceği yemekte de devam edecek.

AVEROF NEOFİTU

DİSİ Başkanı Averof Neofitu dünkü toplantıda KKTC ve TC’deki seçimler bağlamında Kıbrıs sorunundaki son gelişmeleri değerlendirdi ve Kıbrıs sorunundaki hareket çerçevesi ve istenilen çözüm şekliyle ilgili 13 sayfalık “Milli Belge” sundu. Belgede, “Türk askerinin ve TC kökenli KKTC vatandaşlarının adadan ayrılması, Garanti Anlaşmaları’nın dışlanmasının müzakerelerin özlü meselesi ve nihai çözüm anlaşmasının ayrılmaz parçası olması gerektiği” görüşüne yer verildi. DİSİ belgesinde Rum tarafının garantilere alternatif olarak, Garanti Anlaşmaları’nın AB-NATO işbirliği çerçevesinde Avrupa garantileriyle değiştirilmesini önerebileceği savunuldu.

ANDROS KİPRİANU

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu partisinin görüşlerini sunarken “stratejinin görüşülmesi başka, taktik başka” dedi. Stratejinin, hedef olduğunu, hedefin de değişmediğini söyleyen Kiprianu taktiğin ise gelişmelere göre değiştiğini anlattı. Çözümün içeriğinden ne anlaşıldığını “uluslararası hukuk temelinde federasyon” olarak açıklayan AKEL Genel Sekreteri, bugünkü olgulara da değindiği konuşmasında  “konumumuz güçlenmedi, aksine Türkiye’nin konumu yükseldi. Müzakerelerin yeniden başlaması için bir yöntem bulunmalı ama prosedüre sürüklenmeden veya taviz vermeden” dedi.

NİKOLAS PAPADOPULOS “ANASTASİADİS’İN DOĞAL GAZI MASAYA KOYDUĞU 5 OCAK AÇIKLAMASI CİDDİ BİR TAVİZDİ”

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos, Anastasiadis’in izlediği politika bağlamında Kıbrıs sorununda son yıl içerisinde şekillenen durumu değerlendirdiği konuşmasında görüş birliklerine (bu noktada Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas’ın tepkisini çekti), Ortak Açıklama’ya ve özlü müzakere yapılmamış olmasına değindi. Türkiye’nin konumunun yükseldiğine işaret eden Papadopulos, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 5 Ocak tarihli (müzakere masasına doğal gazı koyduğu) açıklamasını “ciddi bir taviz” olarak niteledi. DİKO’nun görüşleriyle ilgili belgeyi bugün sunacak olan Papadopulos konuşmasında, partisinin Kıbrıs sorununda nasıl ilerlenmesi gerektiğine dair görüşlerini aktardı.

MARİNOS SİZOPULOS

EDEK Başkan Vekili Marinos Sizopulos partisinin, dün sözlü aktardığı tezlerini bugün yazılı sunacak. Dünkü konuşmasında Rumların KKTC’deki mallarının korunması ve Rumların Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurularını caydırmak için bir birim kurulmasını önerdi. Sizopulos ayrıca TMK aracılığıyla bugüne kadar yapılan alım-satımların “yasa dışı” ilan edilmesi olanağının hukuki açıdan incelenmesini de istedi. EDEK Başkan Vekili bölgede hidrokarbon bulunmasıyla şekillenen yeni jeostratejik olguların değerlendirilmesi gerektiği görüşünü de ortaya koydu.

YORGOS PERDİKİS

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis uluslararası bilim düzeyinde bir “Stratejik Planlama Birimi” kurulmasını, bölgesel güvenlik dinamiğinin ve çakışan çıkarların araştırılmasını istedi.  Teşhis analizi (SWOT) metoduyla faaliyet planı hazırlanmasını da öneren Perdikis, Güney Kıbrıs’ın, özellikle MEB ile ilintili, askeri savunma kabiliyetinin artırılmasını, coğrafik konumun ve hidrokarbon yataklarının jeopolitik avantaj olarak değerlendirilmesini istedi. Güney Kıbrıs’ta yürürlükte olan Anayasa’nın, 1960 Anayasası’ndan başlayarak uluslararasında tanınan ilkeler, Avrupa ilkeleri ve uluslararası anayasa hukuku temelinde değiştirilmesini öngöre bir plan oluşturulması için uluslararasında tanınmış anayasa uzmanları atanmasını da önerdi. Anayasa uzmanlarının önerilerinin değerlendirilmesi ve etnik toplumlardan (Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler) ve dini gruplardan sivil toplum örgütlerinin de katılımıyla görüşülmesini istedi.

YORGOS LİLLİKAS

Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas, Kıbrıs sorununda şekillenen olguların değerlendirildiği ve bir de strateji önerdiği kalın bir dosya sundu. Sözde “işgali devirecek ve uluslararası hukuku restore edecek bir hedef belirlenmesini” istedi.  Stratejinin bir dizi nihai hedefe hizmet etmesi gerektiğini söyleyen Lillikas, bu hedeflerin Rum Yönetimi’nin sahip olduğu imkanları, jeopolitik ve jeoekonomik olguları ve her zaman gelecekteki değişim perspektiflerini dikkate alması gerektiğini anlattı. “Çaba, Kıbrıs sorununa, modeli ne olursa olsun, bulunacak bir çözümle varmak istediğimiz hedeflerin belirlenmesidir” diyen Lillikas, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin çözümden sonra da “Kıbrıs Devleti olmaya devam etmesi gerektiğini” savundu.

EURO.KO Başkanı Dimitris Şilluris, ilk konuşmasını dün öğleden sonra yaptı. kapsamlı görüşlerini Konsey’in bugünkü birleşiminde sunacak.

MÜZAKERELERİ ASKIYA ALMAK RUM TARAFI İÇİN ULUSLARARASI BOYUTTA SORUN HALİNE GELDİ

Alithia, “Kıbrıs Sorunuyla İlgili Akademik Tartışma... Ulusal Konsey’in İki Günlük Toplantısı... Bugün Yemekle Tamamlanıyor” başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında dün başlayan Ulusal Konsey toplantısının bugün tamamlanacağını, parti başkanları kendi tezlerini anlattıkları için toplantının dünkü bölümünün akademik nitelikte olduğunu yazdı.

Rum tarafının müzakerelere katılımını askıya almasının Rum tarafı için artık uluslararası boyutta bir sorun haline geldiği genel izlenimi hakim olduğunu hatta DİKO Başkanı Papadopulos’un bu noktanın altını çizdiğini belirten gazete, Anastasiadis’in dün neredeyse hiç konuşmayıp, katılımcıları dinlediğini belirtti.

Gazete dünkü toplantıya Anastasiadis ve siyasi parti başkan /temsilcileri dışında Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Sözcü Nikos Hristodulidis ve Sözcü Vekili Viktoras Papadopulos, Rum Yönetimi eski başkanları Yorgos Vasiliu ve Dimitris Hristofyas’ın da katıldığını kaydetti.

Politis, “Tezler Okundu... Konsey Toplantısı Dün Partilerin Açıklamalarıyla Sürdü... Ulusal Konsey’in Kıbrıs Sorunundaki Bugünkü Durumla ilgili Dün Başlayan İki Günlük Toplantısı Bugün Tamamlanıyor, Ortak Tutum İçin Çaba Harcanacak” başlık ve spotlarını kullandı.