Avrupa Parlamentosu’nda (AP) bugün onaylanması beklenen, Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” (MEB) içerisindeki faaliyetleriyle ilgili ortak karara ilişkin, Türkiye’nin Brüksel’e diplomasi atağı gerçekleştirdiği iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi “AB’ye Türk Baskısı” başlığıyla manşetten aktardığı haberinde, edindiği bilgilere dayanarak, Türkiye’nin AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır’ın, KKTC Dışişleri Bakanı Özdil Nami ve bir grup diplomatla birlikte, AP’daki siyasi gruplar nezdinde bir dizi girişim yaptıklarını ve özellikle son 24 saat içerisinde, AP Başkanı Martin Schulz da dahil çok sayıda parlamenterle temasta bulunduklarını yazdı.

Gazete, Bozkır ve Nami’nin diplomatlarla birlikte, Türkiye’nin aleyhinde olacak kınama kararını önlemek için ısrarcı olduklarını ve baskı yaptıklarını öne sürerken, bazı tarafların karar konusunu ikinci kez düşündüklerini, ancak ortak kararın duyurulmuş olmasının, kararı önleyecek herhangi bir faaliyete öncülük edilmesine izin vermediğini iddia etti.

Kararın önlenmesinin, gerek AP’daki siyasi grupları, gerekse AP’ın kendisini ortada bırakacağını kaydeden gazete, buna rağmen AP’daki Yeşiller Grubu’nun, ortak karardan çekildiğini yazdı.

Gazete, “Türk tahriklerinin” dünkü AP oturumunda yine gündeme geldiğini de kaydederken, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini’nin, “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik haklarını” bir kez daha anımsatarak, Türkiye’ye bu haklara saygı duyma ve daha büyük sürtüşmelere yol açacak faaliyetlerde bulunmama çağrısı yaptığını yazdı.

ANDROS KİPRİANU: “KRİZ YARATAN TÜRKİYE’DİR, O DAĞITSIN”

Gazete, bir diğer haberinde de, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun Brüksel’de gerçekleştirdiği temaslarda, Türkiye’ye gerginliğe son vermesi çağrısı yaptığını yazdı.

Habere göre Kiprianu, Brüksel’deki temaslarında, Türkiye üzerindeki baskının artırılmasını talep ederken, “krizi yaratan” Türkiye iken, krizin yatıştırılmasının Rum Yönetimi’nden istenmesinin paradoks olduğunu söyledi.

Kiprianu, kriz yaratanın Türkiye olduğunu ve dağıtacak olanın da bizzat Türkiye olması gerektiğini iddia etti.

Gazete, Kiprianu’nun Brüksel temasları çerçevesinde, AP Başkanı Martin Schulz ve Yeşiller Grubu, Sosyalist Grup ve Birleşik Sol liderleri ile görüştüğünü yazdı.