Kıbrıs sorununun çözümüyle ilk önce Rum kesiminin ilgilenmesi ve müzakerelerin yeniden başlaması gidişatına yönelik adımları da ilk Rum kesiminin atması gerektiğini savunan Kiprianu, Rum hükümetinin kapana kısılmış olduğunu ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın önerisinin ardından girdiği zor pozisyonun akabinde, müzakerelerin yeniden başlaması gidişatına yönelik hareketlerde bulunmak zorunda olduğunu ifade etti.

Hükümetin elinde olsa, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in herhangi bir harekette bulunmayacağı değerlendirmesinde bulunan Kiprianu, önemli olan şeyin yapacakları görüşmede Anastasiadis’in Lute’a ne söyleyeceği olduğunu ekledi.

SPEHAR, LİLLİKAS İLE GÖRÜŞTÜ

Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas’ın dün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Elizabeth Spehar ile görüştüğünü de yazan Alithia gazetesi ise, Lillikas’ın görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Spehar’a Vatandaşlar İttifakı’nın gelişmeler ve Kıbrıs sorunundaki ileriki adımlarla ilgili görüşlerini ifade ettiklerini söyledi.

Önümüzdeki haftaların çok önemli olacağını ifade eden Lillikas, BM Güvenlik Konseyi’nde BM Genel Sekreteri’nin raporu ve Kıbrıs’taki BM Barış Gücü’nün (UNFICYP) görev süresinin uzatılması temelinde bir görüşme yapılacağını ifade etti.

Bunun kritik bir mesele olduğunu söyleyen Lillikas, hem Rum hükümeti, hem de siyasi güçlerin, UNFICYP’in görev süresinin uzatılmasını garantiye almaları gerektiğini belirtti.

Lillikas, Kıbrıs sorunuyla ilgili yeni konferansta yeni bir çıkmaz yaşanmasının, Kıbrıs sorununda trajik etkilere sahip olacağını da ekledi.