Haravgi ve diğer gazeteler, Kiprianu’nun dün düzenlediği ve partisinin Kıbrıs sorunu ve olası çözümle ilgili görüşlerini ortaya koyduğu basın toplantısında verdiği mesajlara dikkat çekti.

Habere göre, AKEL’in çözüm önerisini, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (federasyona) dönüşümü” ve diğer bütün önemli meseleler açısından, içeriğine bakarak değerlendireceğini söyleyen Kiprianu “çözüm ümidini seçim söylemi için heder etmeyeceğiz” dedi.

Kiprianu, Kıbrıs’ın, top yekün çabayla, ortak devletlerini birlikte yönetecek Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türklerin uyum içerisinde bir arada yaşadığı bir örnek olacağına inanç belirtti. Kiprianu, çözümün  uzlaşılmış çerçeveye dayanması ve “emperyalist güçlerin Kıbrıs’ın içişlerine müdahalesine izin verilmemesi gerektiğini” kaydetti.

Kiprianu devamla “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (federasyona) dönüştürülmesiyle, iki bölgeli iki toplumlu, tek ve bölünmez egemenlik, tek ve bölünmez uluslararası temsiliyet, tek ve bölünmez vatandaşlık ve siyasi eşitlik temelinde birleşik bir devlete gitmeliyiz. İlk andan itibaren  müzakere prosedürüne, açık çek vermeden,  destekleme kararı alma nedenimiz de budur” ifadesini kullandı.

“HALK ARASINDA YANILGILAR İŞLENMEMELİ”

“Halk arasında; çözüm referandumunun arifesindeyiz, veya yarından sonraki günün sabahına 1960’takinden daha iyi, üniter bir devlete uyanacağız gibi yanılgılar işlenmemesi bizim için önemlidir” dedi Rum halkının bunca yıldır bu  hamasi laflara doyduğuna işaret etti.

Andros Kiprianu, “Kıbrıs Türk tarafının bazı  tezlerinin, sağlanmış yakınlaşmalarla çeliştiğini” savundu ve devamla şu uyarılarda bulundu:
“Kıbrıs Rum tarafında hepimiz aynı hedefe yönelmiş değiliz. Yıllardan beridir uzlaşılmış olan çerçeveden herhangi bir caymanın vereceği tek sonuç kesin taksimdir. Bugün iki toplumluluğa evet ama iki bölgeliliğe hayır diyenlerin, uniter devlete dönmeyi düşünenlerin kafalarının arkasındaki buysa, bunu açıkça söylesinler.  Meselenin özüne yoğunlaşalım, sloganlara değil.”

Konuşmasında, mülkiyetin çok şeyi belirleyeceğine işaret eden Kiprianu,  “Mülkiyette özlü ilerleme sağlarsak, Kıbrıs sorununun iç yönlerinde anlaşmaya yaklaşacağız. Son aşamada toprak, güvenlik, garantiler ve askersizleştirme başlıklarına gireceğiz.  Türkiye’nin, çözüm isteyip istemediğini göstermesi gerekecek. Şu an Kıbrıs Türk toplumunda çözüm isteyen bir lider var. Türkiye de farklı sebeplerle kendi malum çıkarlarını dayatıyor. Bütün bunlar çözüm açısından değerlendirilmelidir.”

KIBRIS SORUNUNDAKİ “TARİHİ GERÇEK”

Kıbrıs sorunuyla ilgili “tarihi gerçeğe” dikkat çeken Kiprianu “Dimitris Hristofyas’ın başkanlığı döneminde Kıbrıs halkı hükümetin ağzından ilk kez acı tarihi gerçeği:  Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin ortak evlerinde, Kıbrıs Cumhuriyeti’nde birlikte yaşamaları gerektiği ve yaşayabilecekleri gerçeğini işitti. O zamanki tez ve önerilerimizin değerini şimdi çoğunluk teslim ediyor” sözleriyle dikkat çekti.

Kiprianu, Mart’ta referandum ve genel seçimlerin ertelenmesi tartışmalarını gereksiz bulduğunu belirterek “daha alınması gereken çok yol var.  Önemli başlıklardan birinde anlaşma olmazsa , nihai anlaşma olmayabilir” uyarısında bulundu.  

ANASTASİADİS’İN EKONOMİ İCRAATLARINA ELEŞTİRİ

Alithia “Kıbrıs  Sorununda Destekliyor, Ekonomide Sıfırlıyor” başlığıyla aktardığı haberinde, Kiprianu’nun dünkü basın toplantısında söylediklerini aktarırken, AKEL’in, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e çözüm konusunda açık çek vermediğine dikkat çekti.

Habere göre, Kiprianu, Anastasiadis’in ekonomiyle ilgili icraatlarına değinirken “Kıbrıs son yıllarda benzeri görülmemiş durumlarla karşılaştı. Sayın Anastasiadis’in seçim öncesinde verdiği sözler ve vaatler, seçimden sonra unutuldu” ifadesini kullandı ve şunları ekledi:

“Kendisine inananlara verdiği ümide ihanet etti. Maalesef halkın çoğunluğu hayal kırıklığı yaşıyor. Hiçbir şeyin değişemeyeceğine inanıyor. Daha iyi günler umut edemiyor. Çoğu çalışan, ailesiyle birlikte 500 Euro’nun altında bir gelirle yaşamak zorunda.  Binlerce işsiz genç iş beklentisiyle her yere özgeçmiş gönderiyor, cevap alamıyor.”

Andros Kiprianu, Nikos Anastasiadis’in ekonomiyle ilgili vaat ve söylemlerini kalem kalem hatırlattı ve her birinin “yalan çıktığını” söyledi.

“AKINCI’YA KALKAN”

Simerini, Kiprianu’nun Kıbrıs sorunuyla ilgili söylemlerini kastederek, “AKEL, Akıncı’ya Kalkan” başlığını attı.

Simerini muhabirinin “Türkiye’nin malum çıkarları” derken ne kastettiğini sorduğu Kiprianu’nun, doğal gazdan istifade prosedürüne katılım ve AB üyelik sürecinin devamının Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümünden çıkarları arasında olduğunu söylediği belirtildi.

Gazeteye göre, Kiprianu, AKEL’in, Rusya’ya askeri kolaylıklar sağlanmasıyla ilgili tutumu sorulduğunda “AKEL’in, Fransa ve Almanya ile var olan işbirliği standardına dayalı böyle bir işbirliğine yaklaşımı olumludur” cevabını verdi.

SEÇİMLER…

Fileleftheros “Kısmi Ortaklıklar İşbirliğini Gerektirmez” başlıklı haberine göre, basın toplantısında seçim ittifaklarına da değinen Kiprianu, AKEL’in Rum meclisi içersinde geliştirdiği ortaklıkların Rum başkanlık seçimlerinde de birlikte yürümelerini gerektirmediğine işaret etti.

Kiprianu, partisinin stratejik işbirliği peşinde olacağını, maksatlara dayalı  fırsat ittifaklarına geçit vermeyeceğini söyledi. AKEL’in, tezleri örtüşen bütün partilerle kısmi ortaklık yapabileceğine işaret eden Kiprianu “kısmi ortaklıklarda yakınlaşmalar olursa, işbirliği olabilir” dedi.