Haravgi’nin haberine göre bir anma töreninde konuşan Kiprianu, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu’nun açıklamalarının “kabul edilemeyeceğini” savundu ve “öteki taraf bu tezlerinde ısrar ederse, bir anlaşmaya varmamız mümkün değil” ifadesini kullandı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Politis gazetesinde yayımlanan söyleşisini de yorumlayan Kiprianu, Ekonomi, AB ve Yönetim başlıklarında ilerleme sağlandığını ancak yürütme erkinde anlaşmazlığın sürdüğünü belirtti.

Kiprianu, yakınlaşma sağlanan noktalara işaret ettikten sonra “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (federasyona) dönüşmesi,  güvenlik ve toprak gibi açıkta olmaya devam eden konular var ve bunlar tek başlarına, anlaşmaya varamamamıza yeterli olabilecek konulardır” değerlendirmesinde bulundu.

Simerini, “DİKO ve EDEK’ten ‘Yaylım Ateşi’... AKEL: Akıncı-Anastasiadis Müzakerelerini Gelişmelere Göre Değerlendireceğiz” başlıklı haberinde, Anastasiadis’in dün Politis’te yayımlanan söyleşisine Rum tarafından gelen tepkilere yer verdi.

“İZLEDİĞİ SÜREÇ TAVİZKAR VE YANLIŞ”

Habere göre DİKO “Anastasiadis’in ifadeleri ancak tehlikeli diye nitelendirilebilir” vurgusunu yaparak “Akıncı’nın sözcüsü  Türk tarafının Kıbrıs Cumhuriyeti’nin tasfiye edilmesi ve konfederal çözüm dayatma niyetini açıkça ortaya koyarken Anastasiadis Akıncı’ya güvenip, samimiyetle Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümünden söz edemez” iddiasında bulundu.

Anastasiadis’in izlediği sürecin “tavizkar ve yanlış olduğunu” da savunan DİKO “mülkiyette güya başarılan tek şey mal sahibinin mülküyle ilgili hukuki çarelerden birini talep etmesidir. Toprakta haritalar ve bölgeler görüşülmedi.  Bugün ‘nüfus oranı’ olarak adlandırılan sarih çoğunluk kabul ediliyor. Yerleşikler konusunda tek kelime yok, belli ki hiç konuşulmamış. Yani şu ana kadar bizim taraf almadan veriyor”  görüşünü dile getirdi.

“POLİTİS’E SÖYLEDİKLERİYLE ULUSAL KONSEY’DE ANLATTIKLARI ARASINDA BÜYÜK FARK VAR”

EDEK ise Anastasiadis’in Politis’e söyledikleri ile Rum Ulusal Konseyi’nde anlattıkları arasında büyük fark bulunduğuna işaret ederek, Anastasiadis’in olguları saklayarak veya farklı göstererek yanlış yönlendirmeye çalıştığı görüşünü ortaya koydu. EDEK, şöyle devam etti:

“Anastasiadis’in söyleşisinden değil ama Akıncı’nın açıklamalarından ortaya çıkan tek şey,  müzakere edilenin federasyon olmadığı, iki bölgeli iki toplumlu federasyon kisvesi altında ırksal kriterler taşıyan konfederasyonun benimsenmesidir.” 

Vatandaşlar İttifakı, Burcu’nun “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşmemesi konusundaki açıklaması Ankara’nın, Mustafa Akıncı liderliğindeki boyunduruk altındaki oluşum aracılığıyla hedeflerini açıkça ortaya koyuyor” iddiasında bulundu.

Habere göre Vatandaşlar İttifak, şöyle devam etti:
 “Tek hedefleri Kıbrıs Cumhuriyeti’ni dağıtıp yeni bir devlet oluşumu kurmaktır. Anastasiadis Kıbrıs Cumhuriyeti’nin dönüşümün önemini müzakere masasına getirmeli ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devamını güvence altına almalıdır. Bu konuda anlaşmaya varılamazsa diğer küçük sorunların müzakeresine devam etmeye bir sebep yok”

Ekologlar ve Çevreciler Hareketi “Hepimiz çözümü istiyoruz. Çözüm anahtarı Türkiye’dedir. Başkan’ın bunu müzakerelerde savunmasını umuyor ve Başkan’ımıza güvenmek istiyoruz” vurgusunu yaptı.

Fileleftheros Rum Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in de bir anma töreninde “milli dava aşırılık ve demagoji alanı değildir. Helenizm, birlik olduğu zamanlarda mücadelelerini kazanmış, anlaşmazlığa düşüp bölündüğünde kaybetmiştir” uyarısında bulunduğunu yazdı.

Politis haberi “DİKO ve EDEK, Başkanın Söyleşisini Olumsuz Okudu… Yanıltma Yüzünden Veryansın” başlığıyla okurlarına aktardı.