Haravgi gazetesine göre “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bağımsızlık yıldönümü” dolayısıyla düzenlenen etkinlikte konuşan AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun “işgalden kurtulmak, ordular ve NATO olmadan yeniden birleşmenin olması için Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin ortak mücadelesine” vurgu yaptı.

Konuşmasında 1950 yılından bugüne kadar olan Kıbrıs sorunu tarihi sürecini analiz eden Kiprianu, “solun birlik mücadelesi ve olan komünizm karşıtı sağın bölünmüşlüğüne” işaret etti.

“Sağın silahlı mücadeleye ilişkin hatalarından dolayı Kıbrıs’ın, Zürih ve Londra anlaşmalarının budanmış bağımsızlığına ulaştığını” söyleyen Kiprianu, “AKEL’in (anlaşmaların) içeriğine karşı çıktığını, ancak bağımsızlığı, halkın daha iyi bir gelecek kurması için değerli bir kazanım olduğu değerlendirmesinde bulunduğunu” hatırlattı.

“Amerikan-NATO güçlerinin başka planları olduğunu ve her iki toplumdaki şovenistlerden yararlandığını” söyleyen Kiprianu, “41 yıl aradan sonra işgalin yaralarının hala açık olduğunu” belirtti.

Kiprianu, Kıbrıs sorununun iki kesimli, iki toplumlu federasyon temelinde çözümü yönündeki partinin ilke tezini de tekrarladı.

“Üzerinde anlaşmaya varılan zeminle savaşanlar bizi bölünmenin daha yakınına getiriyor” diyen Kiprianu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın varlığını da “olumlu” olarak nitelendirdi.

Kiprianu, “yalan beyanlarla Akıncı’yı yıkmaya çalışanları” da eleştirdi.

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan ise “Birleşik federal Kıbrıs’ı oluşturacak ve bölünmeyi engelleyecek bir çözüm için çalışmak zorunda oldukları” söyledi.

“Kıbrıs sorununun dünyadaki en uzun sorunlarından biri olduğuna” işaret eden İzcan, “özgür bağımsız ve bağlantısız bir vatan yaratmalıyız” dedi.

“Ortak vatanın yeniden birleşmesi için geçmişin şovenizm suçlarının tanınması gerektiğini” de söyleyen İzcan, “insan hakları ve özgürlüklerin sınırlanmayacağı iki kesimli, iki toplumlu federasyon çözümüne” de destek belirtti.