Fileleftheros “AKEL Anlaşmanın Mümkün Olduğu Kanaatinde” başlıklı haberinde Kiprianu’nun “Başkan Anastasiadis cesaretle, tutarlılıkla ve ilkelere bağlı ilerlerse Kıbrıs sorununun iç yönlerinde anlaşmaya yaklaşabiliriz. Türkiye’nin nihayet irade gösterip güvenlik, garantiler ve yerleşikler gibi büyük konularda karar alıp almayacağı da o zaman ortaya çıkacak. Aksi takdirde diyalogdaki olası başarısızlığın sorumluluğunu üstlenecek” dedi.

Bugünkü gelişmelerin AKEL’in tezlerini haklı çıkardığına işaret eden Kiprianu Anastasiadis’in AKEL’i dinleyip Talat-Hristofyas yakınlaşmalarından yararlanmaya başlamasıyla birlikte hareketlik başladığını ve perspektif açıldığını belirtti ancak henüz yolun başında olunduğunu söyledi, şunları ekledi:

“Kıbrıs Rum toplumunda Kıbrıs sorununun neredeyse yarın çözüleceğine inananlar var ancak daha şimdi zor konulara girmeye başladık şu anda önümüzde elverişli bir konjonktür var. Bunu kaybetmeyip, Rum tarafının ezeli tezlerinin etrafında birleşip işgale ve kolonizasyona son verecek, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliğini, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve birliğini güvence altına alacak bir çözüm başarmak için çalışmalıyız”

Öte yandan Haravgi “Kıbrıslı Rumlarla Kıbrıslı Türkler Ortak Savaşta Tarihten Ders Alalım” başlıklı haberinde Kiprianu’nun Lefkoşa’nın “Palluriotissa” (okullar yolu) semtinde, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşunun yıldönümü” nedeniyle AKEL tarafından düzenlenen “kurtuluş ve yeniden birleşme mücadele anı etkinliğinde” yaptığı konuşmaya yer verdi.

Habere göre Kiprianu “Tarihimizden ders alalım. Yaralarımızı kapatmak, kökünden sökülmenin gözyaşlarını kurutmak ve halkımızın birlikte ileri doğru yürümesi, bölücü duvarı yıkması için savaşmalıyız” dedi.