AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu,“Türk tarafının yeni oldubittilerinin (KKTC’nin Maronitlerin köylerine dönmeleriyle ilgili siyasi kararı)  büyük tehlikeler barındırdığını” iddia ederek,“Rum tarafının müzakerelerin yeniden başlaması için derhal somut önlemler alması gerektiği” görüşünü ortaya koydu.

Haravgi’nin “Tehlikelerin Göğüslenmesi İçin Derhal Önlem” başlığıyla manşete çektiği habere göre, Kiprianu Yunanistan’da yayınlanan bir gazeteye verdiği demeçte, “Kıbrıs sorunu yeni bir aşamaya girdi demek çok hafif kalır. Kıbrıs sorununun çözümünden çok uzaklaştık. Bu gerçektir. Türk tarafının yeni oldubittileri büyük tehlikeler barındırıyor” dedi.
Kiprianu, Rum tarafının alması gereken somut tedbirleri ise, “derhal BM’ye başvurarakoldubitti yaratacak eylemlerde bulunulmaması ve müzakerelerin derhal yeniden başlaması talep edilmeli” şeklinde sıraladı.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in öne sürdükleri ile müzakerelerin yeniden başlaması için ön şartlarının yaratılamayacağına işaret eden Kiprianu,“Genel Sekreter Guterres’in ortaya koyduğu  çerçeve zemininde ısrar ediyoruz. Guterres’in ortaya koyduklarını ciddiyetle görüşme iradesine sahibiz. Türkiye ya bunları kabul eder veya ifşa olur. Crans Montana’da talep etmemiz gereken de buydu, fırsatı kaçırdık” dedi.

“Türkleri müzakere masasına kim geri getirecek” sorusunu yanıtlarken, TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “BM çerçevesi dışında çözüm aranması” görüşüne Akıncı’nın karşı çıktığını söyleyen ve bu konudaki bilgisinin “güvenilir kaynağa” dayandığını savunan Kiprianu, “Bu krediyi Akıncı’ya vermeliyiz”  ifadesini kullandı.

Kiprianu, Türkiye’nin ancak Rum tarafının müzakerelere şart koşmadan dönmek istemesi halinde zor durumda kalacağını ve Genel Sekreter görüşmeye çağırırsa kabul etmekten başka seçeneği olmadığını da söyledi.

Rum tarafının, başka talepte bulunmadan, ortaya koyduğu çerçeve zeminindegörüşmeye hazır olduğu konusunda BM Genel Sekreteri’ni ikna etmesi gerektiğini kaydeden Kiprianu, ancak Anastasiadis’in Ulusal Konsey toplantısında söylediklerine baktığında olumlu bir şey çıkabileceği konusunda iyimser olmadığını ekledi.