AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu başkanlığındaki AKEL heyetinin  ABD’de çeşitli temaslarda bulunduğu belirtildi.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, AKEL’den yapılan açıklamaya dayanarak, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ve beraberindeki heyetin, Washington’da, Senatör Robert Menendez, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nde Türkiye-Yunanistan ve Kıbrıs Masası Sorumlusu Mark Siapiro, ABD Başkan Yardımcılığı bürosunda Avrupa Konuları Özel Danışmanı Anna Makantzu, ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa  ve Avrasya’dan sorumlu müsteşar Amanda Sloat ile bir araya geldiğini yazdı.

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, bir araya geldiği muhataplarına, Kıbrıs sorunundaki mevcut aşamadaki son gelişmeleri analiz ederken, uluslararası konjonktürün ve Türkiye’nin gereksinimlerinin, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına teveccüh gösterdiğini ileri sürdü.

Kıbrıs sorununa çözüm bulunmasının sağlanması için sadece Kıbrıslı Türklerin veya daha kötüsü,  Türkiye’nin değil her iki toplumun endişelerinin dikkate alınması gerektiğinin altını çizen Kiprianu, partisinin, muhalefette olmasına karşın Kıbrıs sorununa ilişkin müzakereler sürecini desteklediğini, kendilerinin bu tutumunun vatanseverlik ve sorumluluktan kaynaklandığını belirtti.

Kiprianu, Amerikalı yetkililerden, doğru bir çözümün sağlanması yönünde işbirliğinde bulunması için Türkiye’ye yönelik nüfuzlarını kullanmalarını da istedi.

Gazete, Kiprianu’nun bir araya geldiği muhatapların, Kıbrıs sorunu çözüm sürecine destek belirttiğini, konjonktürün böyle bir şeye (çözüm) teveccüh gösterdiği, ayrıca Türkiye’ye yöneleceklerini dile getirdiğini yazdı.

Gazete haberinde ayrıca AKEL heyetinin, dün sabaha yakın New York’a geçtiğini ve temaslarına burada da devam edeceğini belirtti.

Habere göre AKEL heyetinde, Siyasi Büro üyesi Tumazos Çelepis, Uluslararası İlişkiler Bürosu üyesi İlias Dimitriu da yer alıyor.