AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen Kıbrıs sorunuyla ilgili etkinlikte yaptığı konuşmada “Ya Kıbrıs sorunu ülkeyi ve halkını yeniden birleştirecek onurlu bir uzlaşıyla çözülür veya kapıyı taksim kâbusuna açarız” uyarısında bulundu.

Haravgi, haberi “Kıbrıs Sorunu Kıbrıs’ın Bedeninde Açık Yara... Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin Ortak Mücadelelerini Adalete Erdirelim... AKEL’in, Andros Kiprianu ve Mehmet Ali Talat’ın Konuşmacı Olarak Katıldığı Brüksel’deki Etkinliği” başlığıyla aktardı.

Habere göre “Ya Kıbrıslı Türkler ve Rumlar olarak, ülkemizin efendisi olmak için verdiğimiz ortak mücadeleleri adalete erdireceğiz veya vatanımızın yarısını hediye edecek, öteki yarısını da yabancı çıkarlarına ipotek edeceğiz” vurgusunu da yapan Kiprianu konuşmasında, Talat-Hristofyas yakınlaşmalarına geniş yer verdi.

“MASADA BİRÇOK ZORLUKLAR VAR”

Müzakere masasında birçok zorluklarla karşılaşıldığına işaret eden Kiprianu, müzakerelerin ilerlemesi ve Mülkiyet, Yönetim, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (federasyona) Dönüşümü, Güvenlik, vb. zor meselelerde uzlaşılması için bu zorlukların göğüslenmesi gerektiğini kaydetti.

Kiprianu “Sorun ancak taksimci fiili durumun yıkılmasıyla, her iki toplum tarafından da kabul edilecek,  sürekli ve istikrarlı barış, kalkınma ve ilerleme şartlarını gündeme getirecek bir çözümle çözülebilir” ifadesini kullandı.

AKEL’in Cumhuriyetçi Türk Partisi’yle (CTP) birlikte ezelden beridir Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs’ın yeniden birleştirilmesi için ortak mücadelelerini ileri götürdüğünü de söyleyen Kiprianu “Başta iki parti Kıbrıs sorununu bütün yönlerinde anlaşamadı, aralarında anlaşmazlıklar vardı. Buna rağmen, bu anlaşmazlıkların üzerine köprü kurabilmek için görüşüyorlar. Çünkü çözüm ve yeniden birleşme olmadan Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler için olguların daha zor olacağını biliyoruz” dedi.

Kiprianu, Kıbrıs sorunundaki gelişmelere değinirken “Akıncı’nın Kıbrıs Türk toplumu liderliğine seçilmesi Kıbrıs Rum toplumunda, bu sefer arzu edilen sonuca ulaşmamızın mümkün olduğuna dair iyimserlik yarattı” şeklinde konuştu.

Talat ve Hristofyas arasında varılan çapraz ve ağırlıklı oyla dönüşümlü başkanlık ile temel özgürlüklerle ilgili yakınlaşmalara işaret eden Kiprianu şunları ekledi:

“MÜLKİYET ÇÖZÜLÜRSE ULUSLARARASI YÖNLERİN GÖRÜŞÜLMESİ YOLU AÇILIR”

“Bütün Kıbrıslıların hiçbir kısıtlama olmadan, Ada’nın herhangi bir yerinde serbestçe ikamet etme, çalışma, ticaret yapma, meslek icra etme,  şirket kurup işletme veya herhangi bir ekonomik faaliyette bulunma hakkına sahip olmasında uzlaşıldı.  Mülkiyette, mülklerin yasal sahiplerine ait olduğu, üç temel hukuki çare (iade, tazminat, takas)  olacağı,  iade kriterleri olacağı ve anlaşmazlıklarla ilgili karar verecek Kıbrıslı Türk ve Rumların eşit temsil edileceği bağımsız bir mülkiyet komitesi olacağı kabul edildi. Mülkiyet çözülürse Kıbrıs sorununun uluslararası yönlerinin görüşülmesi yolu açılır.”

Politis “Şimdi En Büyük Zaman... AKEL Genel Sekreteri Brüksel’den Çözüm Sloganı Verdi... Andros Kiprianu ve Mehmet Ali Talat Dün Gece Brüksel’de, Avrupa Birleşik Solu’nun Kıbrıs Sorunundaki Gelişmelerle İlgili Etkinliğinde Konuştu” başlığını attı.

Alithia haberi “Andros Kiprianu : ’Birçok ve Zor Mesele Havadadır’ ” başlığı altında özetlerken Fileleftheros “Talat-Hristofyas Yakınlaşmaları Sayesinde İlerleme... Andros Kiprianu’nun Brüksel’deki Konuşması” başlığını kullandı.