AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu partisinin 22’nci Kongresi’nin açılışına katılan Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, Dimitris Hristofyas hükümeti sırasında yaptığı muhalefet nedeniyle sert sözlerle saldırdı. Ancak “AKEL Hristofyas hükümeti döneminde olanların rövanşını almak uğruna Kıbrıs sorununun çözümünü feda etmeyecek” dedi. İşittiklerinden duyduğu rahatsızlığa karşın Anastasiadis’in Kiprianu’nun sözlerini sineye çektiği haber verildi.

Politis ve diğer gazetelere göre Kiprianu, AKEL kongresinin açılışına davetli olarak katılan Anastasiadis’in –yüzüne baka baka- Hristofyas hükümeti döneminde yaptığı muhalefet, kendi döneminde verip de tutmadığı sözler ve hatta dünürünün milyonlarıyla ilgili ağır eleştirilerde bulundu.

AKEL’in düzenlediği “Emperyalizm ve Savaş Döneminde Faşizm ve Gerici Güçlerin Tehlikeleri” konulu kongrede konuşmasının büyük bölümünü Hristofyas hükümetini savunmaya ayıran Kiprianu “Hristofyas hükümeti sırasında gördüğümüz etik dışı saldırının rövanşını almak için Kıbrıs sorununun çözümünü feda etmeyeceğiz. O zamanlar ve şu anda olanlara duygusal değil siyasi yaklaşıyoruz” ifadesini kullandı.

Gazete Kiprainu’dan işittiklerinden dolayı Anastasiadis’in duyduğu rahatsızlığın belirgin olduğunu vurguladı.

Anastasiadis’in, gazetecilerin sorusuna karşılık, önceki gün yaptıkları görüşme sırasında Kiprianu’nun AKEL kongresinde kendisini eleştireceğini söylediğini ima ettiğini ancak gerginliğe hazırlamamış göründüğü yorumunu yapan gazete ortamı daha da germek istemeyen Anastasiadis’in sözlerini şöyle aktardı:

“Olacakların büyük bir kültürlülük içerisinde olacağını işittim. Siyasi kültür olmasaydı daha ne işitecektim acaba.  Ülke herkesin birlik ve işbirliğine ihtiyacı var. İyi niyetli eleştiri kabulümüzdür. Sıfırlayıcı eleştiri ve saldırıların bu istikamete hizmet ettiğini zannetmiyorum.”

Gazete “A. Kiprianu İstenen Çözümün Özelliklerini Anlattı... Çözüm Dinamiği Yaratacağız” başlıklı haberinde ise Kiprianu’nun konuşmasının Kıbrıs müzakereleriyle ilgili bölümünü aktardı.

Habere göre “AKEL barış yanlısı diğer güçlerle birlikte Kıbrıs sorununa çözüm dinamiği yaratılmasına katkı koyacak” diyen Kiprianu, “istenilen çözüm şeklinin özelliklerini” ise şöyle sıraladı:

“İki bölgeli iki toplumlu federasyon. Garantiler, müdahale hakları ve yabancı askerler kabul edilmeyecek. Çözüm BM’nin ilgili kararlarına, Doruk Anlaşmaları’na, Uluslararası Hukuka ve Avrupa Hukuku’na dayanacak.”