AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in müzakerelerin olabildiğince hızlı ilerlemesi için elinden geleni yapması gerektiğine işaret ederek “çünkü zaman lehimize değil” dedi; ancak takvimlerin müzakerelerde yeri olmadığını da söyledi.

Simerini “Takvimler Olmadan Hızlandırma... AKEL Genel Sekreteri Zamanın Lehimize İşlemediğini Söylüyor” başlıklı haberinde, Kiprianu’nun Brüksel’e gitmek üzere dün Larnaka Havaalanı’nda yaptığı açıklamalara yer verdi.

Kıbrıs sorununun çözüm müzakerelerinde takvimlere yer olmadığını ancak Anastasiadis’in müzakerelerin olabildiğince hızlı ilerlemesi için elinden geleni yapması gerektiğini söyleyen Kiprianu “Hükümet sürekli olarak Brüksel’e, Kıbrıs sorununun çözümü ve yine Kıbrıs konusunda AB’nin verdiği kararları uygulaması için dikkatleri Türkiye’ye çevirmesi gerektiği net mesajını vermeli” dedi.

Anastasiadis’in, Mart’ta referandum öngörmediği açıklaması da sorulan Kiprianu “Açıkça söylemek isterim ki Kıbrıs sorununun çözüm müzakerelerinde takvimlerin yeri yoktur. Kıbrıs sorunu zaman meselesi, çözülür mü çözülmez mi meselesi değil, müzakere masasına konulan tezler meselesidir” ifadesini kullandı.

“Zaman lehimize işlemiyor. En kısa zamanda Kıbrıslı Rumların ve Kıbrıslı Türklerin kabul edebileceği bir anlaşmaya varmayı başarmamız büyük önem taşıyor” diyen Kiprianu’ya, diğer siyasi partilerin, Türkiye’den KKTC’ye su temini konusunda AKEL’e,  o zaman konuşmadığı ve inşaat çalışmaları sürerken herhangi bir şey yapmadığı gerekçesiyle yönelttiği eleştiriler de soruldu.

Kiprianu “AKEL, projeyle ilgili bütün gelişmeler boyunca projenin yasadışı olduğunu,  Kıbrıs Türk toplumunun Türkiye’ye bağımlılığını artırma tehlikesi taşıdığını, Erdoğan ve Türk hükümetinin bu konuda da egemen davrandığını belirttiği açıklamalar yaptı” dedi.