AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, ABD ziyareti çerçevesinde bazı Rum dernekleri tarafından onuruna düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, “müzakerelerde ilerleme sağlandığını, yönetim, AB ve ekonomi konularında, çok küçük ifadesel değişikliklerle, Hristofyas-Talat uzlaşılarının doğrulandığını” söyledi.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre Kiprianu, “mülkiyet başlığında, eski uzlaşıların yanı sıra yeni uzlaşıların da olduğunu” belirtirken “mülkiyetin toprak konusuyla ilişkilendirilmesi gerektiğini, bu konuda BM’nin kendileriyle hemfikir olmasına karşın Türk tarafının bu iki konunun ilişkilendirilmesini kabul etmediğini” iddia etti.

Kiprianu ayrıca, “mülkiyet hakkının tanınmasını başardıklarını ve Hristofyas-Talat arasında uzlaşılan üç çözüm şeklinin dışında Anastasiadis ve Akıncı’nın da yeni kategoriler, yani aslen bu üçünün alt bölümlerini, oluşturmayı başardıklarını” öne sürdü.

“Farklı kategorilerdeki taşınmazlara eş anlamlı yaklaşımın mümkün olabilmesi için taşınmazların kategorilere ayrılmasının da başarıldığını” iddia eden Kiprianu, “hangi kategoriye ait olan taşınmazda ilk söz hakkının kimde olacağı konusunda zorluk yaşandığını” savundu.

Kiprianu, kendilerinin “ilk söz hakkının yasal mal sahibinde olması gerektiğinde ısrar ettiklerini” belirtirken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Dimopulos davasındaki kararının müzakerelerde “zorluklara sebep olduğunu” öne sürdü.

Kiprianu ayrıca, Annan Planı’na göre geri dönmesi öngörülen 84 bin Kıbrıslı Rum’un sayısının 100 bin’e çıkarılması gerektiğini iddia ederek, Anastasiadis’ten onay almasının ardından Türkiye’de gerçekleştirdiği temaslarda Karpaz bölgesinin (dört köy) merkezi hükümete devredilmesi önerisinde bulunduklarını açıkladı.

Kiprianu, “bu şekilde 15 bin Kıbrıslı Rum’un daha merkezi yönetim altındaki taşınmazlarına geri dönebileceklerini, böylece kıyı şeridine ilişkin oranlamayı değiştirmeyi de başarabileceklerini” sözlerine ekledi.

Alithia gazetesi haberini: “Andros Müzakerelerde İlerleme Var Diyor” başlığı altında yansıtırken, Kiprianu’nun  EDEK Başkanı Sizopulos’un açıklamalarına yönelik eleştirilerini öne çıkardı.

Kiprianu, “Anastasiadis’in her şeyi sattığı ve bizi yıkıma götürdüğü iddiaları gerçek dışıdır” şeklinde konuşarak, Anastasiadis’in bir daha Ulusal Konseyi toplayacağını zannetmediğini ifade etti.

Sizopulos tarafından açıklanan unsurların ikinci derecede öneme sahip ve çarpıtılmış şeyler olduklarını da vurgulayan Kiprianu, çarpıtmalara örnek olarak “Yüksek Mahkeme’deki yargıçların sayısını” örnek gösterdi.

Kiprianu, “bu sayının 1960 Anayasasıyla aynı olduğunu” vurguladı.