Rum siyaset dünyasına yeni giren “Halkın Nefesi” hareketi, dün, Kıbrıs sorununa “üniter, egemen, bölünmez ve Avrupa devleti öngören stratejik çözüm önerisini” açıkladı.

Fileleftheros’un haberine göre, hareket başkanı Athos Kiranidis, Rum tarafının bugün kötü bir durumda bulunduğunu, bu durumdan çıkılması ve “prosedürü, egemen, ileri, demokratik Kıbrıs devletine yönlendirme vizyonuna hizmet edecek çok boyutlu çalışmalar öngören detaylı bir stratejik plan geliştirdiklerini” söyledi.

Kiranidis, hareketin, vizyonu için şu maddeleri belirlediğini açıkladı:

“1-Türk Alayı ve Yunan Alayı da dahil, bütün yabancı ordular çekilecek. 2-Kıbrıs’ın güvenliği 10 yıllık geçici bir süre için GM Güvenlik Konseyi tarafından üstlenilecek. 3-Meşru Kıbrıslı Türklerle evlilik yapmış ve bunlardan olanlar haricindeki bütün yerleşikler ülkelerine geri dönecek. 4-1960 garanti ve ittifak anlaşmaları tasfiye edilecek. 5-Kıbrıs Cumhuriyeti, adı ve bayrağı korunacak. 6-Devlet modeli, başkanın yetkilerinin sınırlı olacağı başkanlık- parlamenter sistem olacak. 7-Üç erk arasında güçler ayrılığı olacak. 8- seçim sistemi basit oran/nispi sistem olacak. 9- Toplumsal kotaları/kontenjanları kaldırılacak. 10- mülkler yasal sahiplerine verilecek ve 1974 sonrasında yapılan bütün yasa dışı devirler hükümsüz olacak. 11-Bütün kamu organlarında liyakat uygulanacak. 12-küçük, çağdaş profesyonel bir ordu kurulacak. 13-Egemen İngiliz üsleri kaldırılacak ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenliği altına geçecek. Ağrotur üssü 5 yıllığına BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin hizmetine verilecek. 14-sadece Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yaptığı uluslar arası anlaşmalar geçerli olacak.”

ÖĞRENCİ BİRLİĞİ KONSEYİ BAŞKANLIĞI YİNE DİSİ’Lİ GENÇLERİN

Öte yandan Alithia; Rum tarafında, siyasi partilerin gücü açısından gösterge kabul edilen, üniversite öğrenci hareketi seçimlerinin geçen Perşembe günü Kıbrıs Üniversitesi’nde yapıldığını, DİSİ’li gençlerin oluşturduğu “Protoporia” isimli hareketin bu yıl da seçimlerin galibi olduğunu ve AKEL’in öğrenci hareketi “Proodeftiki” ile arasındaki farkı iki puan artırdığını bildirdi.

Habere göre, 3 bin üniversite gencinin oy kullandığı Kıbrıs Üniversitesi Öğrenci Birliği Konseyi seçimlerinde Protoporia yüzde 43,7 destek ve 9 sandalye,  Proodeftiki yüzde 34,1 destek ve 7 sandalye aldı. Öğrenci Konseyi’nde Anagennisi 2, Agonas 2, AFE de 1 sandalye edindi.

DİNİ GRUPLARA AYRI LİSTE

Aynı gazete, Rum Yüksek Seçim Kurulu’nun, Güney’deki dini grupların (Ermeniler, Maronitler ve Latinler) genel seçimlerle birlikte yapılacak ve Rum meclisine gönderecekleri temsilcilerini belirleyecekleri seçimlerle ilgili ayrı seçmen listeleri hazırladığını bildirdi.

Gazeteye göre, her bir dini grup için ayrıca hazırlanan listeye, son seçimlerde kullanılanın üzerine, seçim tarihine kadar 18 yaşını dolduran gençler de eklenecek.