Fileleftheros gazetesi, Türkiye’nin BM’deki Daimi Temsilciliği tarafından dağıtılan ve KKTC’nin New York Temsilcisi Mehmet Dana’nın imzasını taşıdığının belirtildiği mektupta, KKTC’nin devlet niteliği taşıdığından ve kendi kara suları ile hava sahası bulunduğundan bahsedildiğini yazdı.

Türk tarafının belgesinde, KKTC’nin hava sahası içerisindeki uçuşların, devletin yetkili makamlarının onayıyla yapıldığının ve Rum Yönetimi’nin bu bölgede hiçbir hakkı bulunmadığının belirtildiğini kaydeden gazete, bununla birlikte KKTC Sivil Havacılık Hizmetleri’nin, KKTC’nin hava sahasındaki hava seyrüsefer bilgilerinin sağlanmasında tek yetkili kurum olduğunun ifade edildiğini kaydetti.

Gazete, belgede, aynı şeyin KKTC limanları için de geçerli olduğu ifadesinin yer aldığını, bunun yanı sıra, Rum Yönetimi’nin günümüz koşullarını, yani adada iki ayrı bağımsız, kendi kendini yöneten devlet bulunduğunu göz ardı ettiğinin belirtildiğini yazdı.

Haberde, Türk tarafının belgede, Rum Yönetimi’ni taleplerinden vazgeçmeye çağırdığı ve müzakere ettiği tarafın, Türkiye değil Kıbrıs Türk tarafı olduğunu vurguladığı kaydedildi.

Belgede ayrıca, Rum tarafının, “Türk işgalinden” bahsedemeyeceğinin ve BM kararlarına atıfta bulunamayacağının, zira bunun çarpıtma olduğunun ifade edildiği belirtildi.