1974 öncesindeki  merkezleri, şu an KKTC’de kalan bölgelerde bulunan kooperatif şirketleri, Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’e, Kıbrıs sorununun çözülmesi halinde, mallarının korunması ve buna bağlı olarak iadenin garanti altına alınmasını talep ettikleri bir mektup gönderdikleri bildirildi.

Fileleftheros gazetesi, söz konusu kooperatif şirket sayısının 206 olduğunu ve bu şirketlerin isimlerinin, 31/01/1986 sayılı “Kıbrıs Cumhuriyeti” Resmi Gazetesi’nde, Rum Bakanlar Kurulu kararıyla yayımlandığını yazdı.

Gazete, kooperatif şirketlerin mektubunu Mavroyannis’e, 14 Ocak’ta, Rum Kooperatif Şirketler Mukayyitliği yetkilisi Kipros Protopapas’ın gönderdiğini kaydetti. Mektupta ileri sürülenler şöyle:

“ 1- 1974’ten önce, merkezi işgal bölgelerinde olan kooperatif şirketler, Bakanlar Kurulu tarafından, 1977 sayılı Yerinden Edilmiş Kooperatif Şirketler Yasası tahtında ‘yerinden edilmiş’ ilan edilmiştir ve bu şirketler, sınırlı çalışmalar yapabilmektedir. Öte yandan kamu menfaati nedeniyle bu şirketlerin tasfiye edilmesi için herhangi bir prosedür başlatılmamıştır ve bu şirketler, var olmaya devam etmektedir.

2- Bakanlar Kurulu’nun yine aynı yasa tahtındaki kararı zemininde, bu şirketlerle ilgili meselelere Kooperatif Şirketler Mukayyitliği tarafından özel olarak yetki verilmiş kişiler bakmaktadır. Bu kişiler, kooperatif şirketlerin çalışanlarıdır.

3- Yukarıda belirtilenler zemininde, müzakerelerde, yerinden edilmiş kooperatif şirketlerin işgal bölgelerindeki mallarının garanti altına alınabilmesi için her türlü çabanın gösterilmesini talep ediyoruz.

4- Aynı çabanın, gerek özgür bölgelerde yeniden faaliyet göstermeye başlayan kooperatif şirketlerin, gerekse yerinden edilmemiş kooperatif şirketlerin işgal bölgelerindeki malları için de gösterilmesi gereklidir.

5-Bu mektuptaki ifadeler, gerek bankacılık sektöründe, gerekse diğer sektörlerde faaliyet gösteren kooperatif şirketleri kapsamaktadır.”