Bir Rum gencin, Sipahi köyünde ikamet eden anne ve babasının kendisine verdiği iki tavuğu ve yumurtaları Rum tarafına geçirmesine izin vermeyen Rum görevlilere tepkisi Rum Meclisi “Göçmenler Komitesi”nde gündeme oturdu.

Haravgi  “Mahsur Genç Tavukları Ailesine Geri Götürdü… Getirmesine İzin Vermediler… Mahsurların Sorunları Dağ Gibi Duruyor” başlığıyla yansıttığı haberinde “Göçmenler” Komitesi toplantısında Komite Başkanı Skevi Kukuma’nın KKTC’de yaşayan Rum ve Maronitlerin (Rumlar “mahsur” diye niteliyor) sorunlarını aktardığını yazdı.

Haberde, KKTC’de yaşayan bu yaşlı insanların, ev yardımcısı çalıştırabilmek için çifte teminat ödemek,  çifte sosyal sigorta yatırmak zorunda kaldıkları, tarımsal faaliyet ödeneği dağıtımında, ev ve dini yerlerin bakımında ve okulların işletilmesinde sorunlar olduğu kaydedildi.

Rum tarafına geçirmelerine izin verilmeyen gıdalar konusuna da değinen Kukuma, “Barikatlarda sorun çıkartılıyor, hükümetin müdahale etmesi gerek. Genç bir mahsurun iki tavuk ve yumurtalarını özgür bölgelere geçirmesine izin vermediler. Genç, ailesinin büyük zorluklarla ürettiğini söyleyerek el konulmasına müsaade etmediği tavuk ve yumurtaları Ay. Triada’ya (Sipahi) geri götürerek tepkisini ortaya koydu” dedi.

YENİ BİR YENİDEN İSKAN PLANI

Gazeteye göre Rum Yönetimi Başkanlığı İnsani Konular Komiseri Fotis Fotiu sorunların çözümü için bütün muhtarların katıldığı bir Çalışma Grubu kurulduğunu ve KKTC’de yaşayan bu kişilerin tıbbi bakım taleplerinin Güven Yaratıcı Önlemler çerçevesinde, daimi hemşireyle karşıladıklarını anlattı.

Fotiu, “mahsurlar için gıda kabul alanının tamiri için çaba harcanacak. Yenileme çalışması için para var ancak Kıbrıs Türk tarafının rızası alınması lazım. Özgür bölgelerle telefon bağlantısı meselesi ise olumsuz Türk tavrı dolayısıyla olumlu sonuçlanmadı” ifadelerini kullandı, şunları ekledi:

“Mahsurların yeniden iskanıyla ilgili yeni bir plan hazırlanıyor. Halen 70 Maronit ve 15 Karpazlı ilgi gösterdi. Teşvikler özellikle genç çiftlerin yeniden iskanıyla ilgili olacak. Halen 6 çocuk bulunan Kormacit’teki (Koruçam)  okulunun yeniden işletilmesi ihtimali de var.”