Rum Meclisi’ne, KKTC’deki Rum mallarının Rumlara satılışıyla ilgili devir harcını düzenleyen yasa tasarısı sunulacağı ve bu tasarının, oy birliğiyle onaylanmasının beklendiği bildirildi.

Söz konusu yasa tasarısının onaylanması halinde, devir harçlarından muaf olma durumunun, bir yıldan iki yıla çıkarılacağı ifade edildi.

Alithia gazetesi, Rum Meclisi İçişleri Komitesi’nin dün, yasa tasarısıyla ilgili bilgilendirildiğini kaydederken, Komite Başkanı Yannos Lamaris’in, komiteye dün, KKTC’deki alım-satımlarla ilgili bir liste sunulduğunu ve takaslarla ilgili olarak bir listenin de ilerleyen günlerde sunulacağını söylediğini yazdı.

Gazete, yasa tasarısının, KKTC’de malı olan Rumların, “bu mallarını Taşınmaz Mal Komisyonu aracılığıyla satmamaları için teşvik niteliğinde olduğunu” kaydetti.

Haberde, birtakım yetkililerin, bazı Rumların, KKTC’de malı olan Rumlardan bu malları alıp, akabinde Taşınmaz Mal Komisyonu’nda satarak kâr elde edeceğine dair endişelerle ilgili, böyle bir şeyin olamayacağını söylediği belirtildi.

Bahsi geçen yetkililer, Taşınmaz Mal Komisyonu’nun taşınmazlar için biçtiği fiyatların, Rumların Rumlardan aldığı fiyatlardan çok daha az olduğunu da iddia etti.

Öte yandan Fileleftheros gazetesi de, Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Milletvekili Yorgos Perdikis’in, bazı kişilerin, Rum hükümetinin devir harçlarının kaldırılmasıyla ilgili politikasını kullandığını söylediğini; Rum İçişleri Bakanı Sokratis Hasikos’un da bu durumu teyit ettiğini yazdı.

Habere göre Perdikis, Hasikos’un Rum Meclisi’ni, devir harçlarıyla ilgili geçmişe yönelik geçerlilik durumunun rahatsız etmediği konusunda ikna etme çabası çerçevesinde, Meclis’e son 6 ayın alım-satım verilerini sunduğunu ve bu veriler incelendiğinde, “Trahona” (Kızılbaş) bölgesinde şüpheli bir alım-satım durumu tespit ettiklerini kaydetti.

Perdikis, birilerinin bu malı satın aldığını ve sattığını belirtirken, Hasikos da, buna benzer birkaç durum olduğunu; bir şirketin bu malları alıp sattığını söyledi.

Gazete, Rum Tapu Dairesi yetkilisinin, “birisinin emlak hissesi satın alarak bu hisseleri başka emlaklerinkiyle değiş-tokuş ettiğini” ifade ettiğini yazdı.

Habere göre söz konusu yetkili, Hasikos’un listesindeki emlak fiyatlarının yüksek olmasının da, “Yükün Eşit Dağıtılması Kurumu”nun kabul ettiği rakamlara göre belirlenmek zorunda olmasından kaynaklandığını belirtti.