Alithia gazetesi, raporda, KKTC makamlarının “kitap sansürü, bazı eğitimcileri reddetme ve okul faaliyetlerini kısıtlama/denetleme” gibi zorluklar çıkardığının iddia edildiğini yazdı.

Habere göre, “tüm bu problemlere karşın” ana okul, ilkokul ve ortaokul seviyesindeki öğrencilere iyi bir eğitim verildiğinin belirtildiği raporda, Rum Eğitim Bakanlığı’nın KKTC’deki Rum öğrenciler için her türlü teçhizatı tedarik ettiğinden bahsedildi.

Raporda, 2013-2014 eğitim yılında, Dipkarpaz Rum İlkokulu’nda 13 öğrencinin eğitim gördüğü ve 4 öğretmenin bulunduğu ve ana okulda da, 6 öğrenci ile bir öğretmenin bulunduğu belirtildi.

KKTC’de, önceleri Sipahi, Dipkarpaz ve Koruçam köylerinde olmak üzere 3 Rum ilkokulu bulunduğundan bahsedilen raporda, 1996-1997 eğitim yılında Sipahi köyündeki ilkokulun, KKTC makamlarının Rum öğretmen Eleni Foka’nın köyüne dönmek istemesini reddetmesi nedeniyle kapandığı iddiası yer aldı.

1999-2000 yılında da Koruçam’daki ilkokulun, eğitim gören tek öğrencisinin mezun olması nedeniyle kapandığının belirtildiği raporda, 2004-2005 eğitim yılında Dipkarpaz Rum Ortaokulu’nun faaliyete geçtiği kaydedildi.

Habere göre raporda, KKTC’de 329 Rum ile 108 Maronit’in yaşadığı da ifade edildi.