Rum Ombudsman’ın, bir Kıbrıslı Türk’ün, babası Rum tarafında hayatını kaybettikten sonra cenazesini KKTC’ye geçirmekte yaşadığı sorunları araştıracağı haber verildi.

Politis gazetesi “ ‘Diğer Tarafta’ Ölüm… Saygı Eksikliği… İnançlara Saygı… Varsın Bir İstisna Yapılsın” başlığıyla verdiği haberinde, (gazetenin) internet yayımında “Çarşaflarda İnsan” başlıklı makalenin yayımlanmasının ardından, Rum Ombudsman Ofisinin, kamu davası olarak “Bir Kıbrıslı Türk özgür bölgelerde ölürse işgal bölgelerine nasıl nakledilir?” sorusunun yanıtını araştırdığını yazdı.

Gazete makalede, babası Rum tarafında hastanede hayatını kaybeden Kıbrıslı Türk gazetecinin yaşadığı inanılmaz sıkıntının anlatıldığını kaydetti.

Bahse konu Kıbrıslı Türk’ün, Ombudsman ofisine çağrıldığını ve tercümanın da hazır bulunmasıyla olayın ayrıntılarını anlattığını aktaran gazete, ofis görevlilerinin, konuyla ilgili eksiklilere işaret edilecek bir rapor hazırlanması için olayın hangi koşullar altında yaşandığı ve benzer durumlarda nasıl uygulama yapıldığını araştırmaya başladığını belirtti.

Kıbrıslı Türk’ün başından geçenlere göre bir taraftan diğer tarafa cenaze nakledilmesinde sorun yaşandığını, KKTC’den Rum tarafına cenaze arabasının geçmesinin yasak olduğunu kaydeden gazete, bu tür durumlarda –geçen hafta yaşanan durumda olduğu gibi- cenazenin, (tabut olmadan) Rum tarafından sınır kapısına götürüldüğünü, oradan da KKTC’deki hastane morguna götürülmek üzere başka bir cenaze arabasına nakledildiğini anlattı.

Haberde cenaze KKTC’ye götürülürken ailenin yaşadığı sıkıntı ve acılar da aktarıldı.

Konunun insani bir konu olduğunu da kaydeden gazete, bazı durumlarda istisnalar yapılabildiğini belirterek, ambulansların karşılıklı geçişlerini örnek gösterdi.

Benzer bir şekilde cenaze arabaları için de bir istisna yapılabileceğini belirten gazete, kararın siyasi ve iki lidere bağlı olduğunu yazdı.

Öte yandan haberinde ölüm belgesinin de aileye sorun çıkardığını yazan gazete, ölüm belgesinin, “devletin” resmi dillerinden biri de Türkçe olmasına rağmen sadece Yunanca yazıldığını belirtti.