Simerini, KKTC devletinin modern bir arama kurtarma ekibine sahip olduğunu yazarak, bu ekibin Doğu Akdeniz’de arama kurtarma faaliyetinde bulunması halinde uluslararası unsurun Rum Yönetimi’nin acizliğini kınayıp Türkiye’yi ve KKTC’yi takdir etme ihtimalini “kaygı ile” aktardı.

Haberi “Türkiye Çağdaş Arama ve Kurtarma Ekibi Kurdu... Kıbrıs Deniz Bölgelerindeki Aramalara da Müdahaleye Hazır” başlık ve spotlarıyla veren gazete Gazimağusa’da modern bir Arama Kurtarma Ekibi konuşlu olduğuna dikkat çekti.

Gazete, “KKTC adına Türkiye tarafından kurulan” bu ekibin Ada’nın karasuları içinde veya uluslararası sularda deniz kazası olması halinde kazazedeleri kurtarmak için müdahale etmek üzere emir aldığını yazdı.

Gazete “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin açık deniz devriye gemisi ile güçlenmede acizlik göstermesi nedeniyle Türk ekibinin müdahalede bulunarak arama kurtarma çalışmasında yer alması halinde Kıbrıs devletinin kurtarma operasyonlarındaki acizliği kınanmakla kalmayıp Türkiye ve sahte devletin, müdahalesinden dolayı uluslararası toplumun takdirini toplayacağından derin endişe duyuluyor” ifadesine yer verdi.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN KULLANILAN TERMİNOLOJİDE DİKKAT ÇEKİCİ DEĞİŞİKLİK

Gazete diplomatik kaynaklarının Amerikan diplomasisinin MEB konularında konuşurken kullandığı terminolojideki önemli bir değişikliğe dikkat çektiklerine işaret etti.

Gazeteye göre; “ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüleri 2011’den 2013’e kadar Rum Yönetimi’nin MEB’indeki kaynakları üzerindeki haklarına destek (support) ifadesini kullanırken son zamanlarda ‘daha zayıf’ olan ‘tanıyoruz’ (recognize) kelimesini kullanıyor”. Gazete bunun,  Amerikalıların Türkiye’ye karşı çok daha ılımlı bir tavır sergilediklerini gösteriyor olabileceğine vurgu yaptı.