Fileleftheros KKTC’nin, New York’taki daimi temsilcisi Nikolas Emiliu aracılığıyla Türkiye’den KKTC’ye su temin projesini protesto eden Rum Yönetimi’ne cevaben, daimi temsilcisi Mehmet Dânâ imzasıyla ve A/70/799-S/2016/297 numarası ile BM Genel Kurulu’na resmi belge olarak dağıtılan mektubunu yayınladı.

Gazete “Su İle Ayrılık Mesajı… Türk Tarafının BM’ye ‘Ada’da İki Varlığa’ İşaret Edilen Mektubu” başlığıyla aktardığı haberinde, hem mektubun önemli satırbaşlarından alıntılara hem de A/70/799-S/2016/297 numaralı belgenin fotokopisine yer verdi.

Gazete Aralık 1963’te Kıbrıslı Türklere yapılan saldırılar sonrasında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yıkılması nedeniyle Ada’da Kıbrıs’ın tamamını temsil edecek ortak bir hükümet bulunmadığına ve taraflardan her birinin kendi kendini yönettiğine dikkat çekilen belgede 2004 yapılan ayrı referandumların, Ada’da iki ayrı varlığı vurgulamak için kullanıldığını yazdı.

Gazete belgede işaret edilen: su temin projesinin Türkiye ve KKTC arasındaki ikili anlaşmanın her iki devletin meclislerinde onaylandığı ve Kıbrıs Türk tarafının suyun paylaşımında işbirliği çağrılarına Rum tarafının olumlu cevap vermediği ifadelerini okurlarına ünlem (!) işaretiyle aktardı.

Fileleftheros “Türk tarafı Lefkoşa’ya, çeşitli şekillerde Kıbrıs Cumhuriyeti’ni şaibe altına sokmak hedefiyle ve güçlü bölücü tezlerle cevap vermeyi seçti” ifadesini de kullandı.