Fileleftheros gazetesi, edindiği bilgilere dayanarak, KKTC heyetinin, Taşkentli (Tohni), Terazili (Zigi) ve Tatlısulu (Mari) 83 Kıbrıslı Türk kaybın kalıntılarının Rum yönetimi tarafından başka yere taşındığı konusunda suçlamada bulunduğunu ve bu bağlamda, AP’ye, “Ornithi” (Ekmekçiler) bölgesindeki Rum kayıpların kalıntılarının taşınması konusunda benimsediği karara benzer bir karar benimsemesi için mektup gönderdiğini öne sürdü.

Gazete, mektubun 83 Kıbrıslı Türk kaybın yakınlarının imzasını taşıdığı bilgisini verirken, mektupta, 83 kaybın kalıntılarının 3 kez taşındığından bahsedildiğini savundu.

Mektupta, AP’den Atina ve Rum Yönetimi’ne, 83 Kıbrıslı Türk kaybın akıbetinin belirlenebilmesi hususunda askeri arşivlerini açması için baskı yapmasının da talep edildiğini öne süren gazete, “toplu infaz” konusunda yükümlülük altında olanların da adalete sevk edilmesinin istendiğini iddia etti.

Bu arada gazete, Avrupa Parlamentosu’nda, DİKO’lu AP Milletvekili Kostas Mavridis ile Türk AP Milletvekili Selim Yenel arasında, Navtex konusunda sözlü çatışma yaşandığını yazdı.

Haberde, Mavridis’in, Türkiye’nin Navtex’i geri çekmesi gerektiğini söylediği; Yenel’in de, Kıbrıslı Türklerin AP’de temsil edilmediğini gündeme getirdiği kaydedildi.