Rum Yönetimi tarafından geçtiğimiz yeni yıl akşamında KKTC’ye elektrik enerjisi verilmesinin, iki tarafın elektrik şebekelerinin acil durumlara yönelik bağlantı içerisinde olması olasılığına dair, başarılı bir deneme teşkil ettiği ifade edildi.

Politis gazetesi “Bağlantı Tamam… İşgal Bölgelerine Elektrik Verilmesi Başarılı Bir Deneme Teşkil Etti” başlıklı haberinde, Rum İletim Sistemi Operatörü Hristos Hristodulidis’in, dün düzenlediği basın toplantısında söylediklerine yer verdi.

Gazeteye göre basın toplantısında, KKTC ile Rum kesiminin elektrik sistemlerinin birleşmesi konusundaki durumun ne olduğunun kendisine sorulması üzerine Hristodulidis, sistemin bağlantısının yapılması için bütün gerekli çalışmalar ve gerekli fonksiyonel denemelerin yapıldığını ve yeni yıl akşamında da ispatlandığı gibi, bağlantının sorunsuz şekilde çalışabileceğini ifade etti.

Bu durumun, üzerinde hem fikir olunan Güven Yaratıcı Önlemler (GYÖ) tarafından desteklenmekte olduğunu ifade eden Hristodulidis, (Rum kesimindeki) sistemin herhangi bir sorunla karşılaşmadığını ve bunun, 30 MW’lık ek talebi karşılayacak yeterliliğe sahip olduğunu söyledi.

Öte yandan gazete, gerek Hristodulidis, gerek Rum Elektrik İdaresi AİK, gerek KIB-TEK’ten yapılan açıklamaların, Kıbrıslı Türklerin ihtiyaçları için tahsis edilen her kilovat için, AİK’e gereken ödemenin yapılacağı şeklinde olduğunu kaydetti.

KKTC ile olan elektrik bağlantısının sürdüğünü belirten gazete, öte yandan KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim’in, dün, yeni yıl akşamı ortaya çıkan arızanın tamir edildiğini söylediğini iletti.

KKTC’den elektrik alınması ve KKTC’ye elektrik verilmesinin, 2006’da kendilerinin KKTC’ye elektrik vermesi, 2011 yılında da kendilerinin KKTC’den elektrik satın almasıyla gerçekleştiğini de anımsatan Hristodulidis, Girne’deki santralde yaşanan arızanın akabinde, Kıbrıslı Türklerin kendilerine elektrik verilmesi yönünde yeni yıl akşamı ortaya koydukları talebin, siyasi uzlaşının akabinde, kendisi tarafından kabul edildiğini ve bağlantıların Atalasa ve Orunda’daki trafolardan sağlandığını ifade etti.

KKTC’ye elektrik sağlanmasına geçtiğimiz cuma 06.30’da başlandığını ve bunun sürmekte olduğunu kaydeden gazete, KKTC’ye 5 ile 20 MW arasında elektrik enerjisi verilmekte olduğunu belirtti.

Rum Elektrik İdaresi AİK’in, Rum Haber Ajansı’nın (KİPE) sorusu üzerine, arızanın giderilmesi için KKTC’ye verilen elektrik için AİK’e ödeme yapılacağını söylediğini ileten gazete, AİK Basın Sözcüsü Hristina Theofanidu’nun da gerekli bütün hesaplama ve düzenlemelerin yapılacağını ve (Kıbrıslı Türklere) ayrıcalıklı bir muamele yapılmayacağını söylediğini iletti.

Gazeteye göre, KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim ise Rum Haber Ajansı’na açıklamasında, geçtiğimiz cuma günü Girne’de Çatalköy yakınlarındaki elektrik santralinin buhar kazanında bir arıza meydana geldiğini ve elektrik tedariki için AİK’e başvurmak durumunda kaldıklarını söyledi.

Gazeteye göre Akim, Rum kesiminin elektrik şebekesiyle bağlantı kurulmaması halinde, KKTC’deki birçok bölgenin karanlıkta kalacağını, öte yandan, iki elektrik sisteminin her ihtimale karşın, hafta sonunda da bağlantı halinde kaldıklarını da sözlerine ekledi.

Haberde, iki tarafın elektrik şebekelerinin daimi olarak bağlanmasına ilişkin siyasi kararın beklemede olduğu da ifade edildi.

Simerini ise “Kıbrıslı Türkler Elektriği Ödeyecek… AİK ile RAEK İşgal Makamlarının Hesabına Düşecek Maliyeti Belirleyecek” başlıklı haberinde, Rum kesiminden KKTC’ye elektrik sağlanmasına 5 gündür devam edildiğini yazdı.

Gazeteye göre, Rum İletim Sistemi Operatörü Hristos H ristodulidis, KKTC’ye verilecek elektrik enerjisi maliyetinin, AİK’e ödeneceğini ve ilgili anlaşmanın, AİK aracılığıyla yapılacağını dile getirdi.

Şimdilik, maliyetin ne olacağına dair bir değerlendirmede bulunamayacağını ifade eden Hristodulidis, AİK ve RAEK’in (Rum Enerji Düzenleme Kurulu), Kıbrıslı Türklerin ödeyeceği miktar konusunda kendi aralarında anlaşmaları için, önce ne kadar enerji tüketileceğini görmeleri gerektiğini ifade etti.

Gazeteye göre, KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim de Rum Haber Ajansı KİPE’ye açıklamasında, AİK’den alınan elektriğin ödenmesiyle ilgili teferruatların henüz görüşülmediğini, ancak ödemenin kesinlikle yapılacağını ve bununla ilgili bir problem olmadığını dile getirdi.

Fileleftheros ise “İşgal Bölgeleriyle Çifte Elektrik Şebekesi Bağlantısı… AİK Hesabı Kooperatif Merkez Bankası Aracılığıyla Tahsil Edecek” başlıklı haberinde, Rum kesimi tarafından KKTC’ye sağlanan elektriğin ödemesinin, daha önceki durumlarda da olduğu gibi yine Rum Kooperatif Merkez Bankası aracılığıyla yapılmasının beklendiğini, bunun 1974 öncesinden bu yana KKTC’de hesabı olduğunu belirtti.

Haber Haravgi gazetesinde “İşgal Bölgelerine Elektrik Verilmesine Devam Ediliyor”, Alithia’da ise “Kıbrıslı Türkler Elektrik Enerjisiyle İlgili Ödeme Yapmaya Hazır” başlıklarıyla yer aldı.