Güney Kıbrıs’ın yılbaşı akşamı KKTC’ye elektrik vermesinin, Rum Elektrik İdaresi’nin (AİK) özelleştirilmesini önlediği iddia edildi.

Güney Kıbrıs’ın Troyka’dan bir sonraki kredi dilimini alabilmesi için Kamu İktisadi Teşebbüsleri’nin (KİT) özelleştirilmesi şart koşulmuş, özelleştirilecek ilk kurumlar da AİK ve Rum Telekomünikasyon İdaresi (CYTA) olarak belirlenmişti.

Fileleftheros gazetesi, Rum Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in son günlerde, AİK’in özelleştirilmemesi ve devlette kalmasına yönelik yoğun müzakereler gerçekleştirdiğini; Troyka ile yaptığı müzakerelerde, AİK’in özelleştirilmemesi için sunduğu 2 argümanın Troyka tarafından reddedildiğini ve en son, Kıbrıs sorunu bağlamındaki argümanın (KKTC’ye verilen elektrik), Troyka’yı, AİK’in özelleştirilmemesi konusunda ikna ettiğini yazdı.

Habere göre Lakkotripis, AİK’in özelleştirilmemesine yönelik önce AİK’e yabancı yatırımcılar tarafından ilgi gösterildiğini ve Eurasia Interconnector yer altı kablosuyla elektrik satın alımının piyasaya önemli değişikliklerde bulunacağı argümanlarını sunduğu. Troyka, bunları reddederek özelleştirmede ısrarcı oldu.

Gazete, bu durum üzerine, Lakkotripis’in Troyka’ya, Kıbrıs sorununun olası çözümünün elektrik enerjisiyle ilgili olguları değiştireceğini söylediğini; Troyka’nın, başta bu argümanı da reddettiğini, ancak yılbaşı akşamı KKTC’ye elektrik verilmesinin Troyka’nın fikrini değiştirdiğini yazdı.

Haberde, Troyka’nın, AİK’in özelleştirilmeyerek devlette kalması konusunda ikna olmasına karşın, enerji sektöründe şeffaf bir rekabet ortamı oluşturulması için AİK’in ikiye bölünmesinde ısrarcı olduğu belirtildi.

Gazete, Lakkotripis’in Pazartesi günü, Rum Bakanlar Kurulu’na, AİK’in özelleştirilecek KİT’ler listesinden silinmesiyle ilgili karar önerisi sunacağını kaydetti.

SENDİKALARDAN TEPKİ

Gazete, AİK’le ilgili bu düzenlemeye karşı çıkan sendikaların, Pazartesi günü toplanarak eylem duyurusu yapmaya hazırlandığını yazdı.

Haberde, Lakkotripis’in AİK’in ikiye bölünmesiyle ilgili karar önerisini Rum Bakanlar Kurulu’na sunduğu esnada, AİK’ bünyesindeki tüm personelin toplanarak, eylem planlarını duyuracağı belirtildi.