Kocas Oxford Üniversitesi St. Anthony’s College Avrupa Bilimleri Merkezi’nde Çarşamba akşamı yaptığı konuşmada “Kıbrıslı Türklerin ve üç azınlığın (Ermeni, Maronit, Latin) haklarını, Rumların da güvenliğini şiddetle destekliyoruz” dedi.

Fileleftheros’un haberine göre, Kıbrıs’ın işlevsellik sorununun kaynakların paylaşımı veya toplumlararası anlaşmazlık değil “işgal sorunu olduğunu” da savunan Kocas, Yunanistan’ın soruna kapsamlı ve gerçek bir çözüm bulunmasını samimiyetle istediğini de ileri sürdü, şunları söyledi:

“Ancak hiçbir şekilde kendimizi kandıracağımız göstermelik bir çözüm istemiyoruz. Tarihin esiri de olmak istemiyoruz.  Bu nedenle gerçekten özlü çözüm tercih ediyoruz. Bu nedenle toplumlararası görüşmeleri destekliyor, bu nedenle garantör güçler rejimine son vermek istiyoruz. AB üyesi olan Kıbrıs’ın yabancı askerlere ihtiyacı yok.”

Kocas, ekonomik kriz içerisinde Yunanistan’ın dış politikasını anlatırken de Türkiye-Yunanistan arasında daha iyi bir güven ortamı yaratılması için Yunanistan’ın Türkiye’ye önerdiği bazı güven yaratıcı önlemler üzerinde mutabakat sağlandığını söyledi. Yunan Dışişleri Bakanı, “istikrarsızlık üçgeni” (Yunanistan-Türkiye-Kıbrıs) tehditlerinin göğüslenmesi için, Güney Kıbrıs, Mısır, İsrail, Türkiye ve Filistinlilerle işbirliği yaparak mümkün olan her tedbiri almakta olduklarını da ekledi.