Gazete haberinde, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın dün akşam BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüştüğünü de yazdı.

Gazete, ERT’ye konuşan Yunan Dışişleri Bakanlığından kaynakların “garantilerin kaldırılmasının ve Türk askeri birliklerinin çekilmesinin temel koşul olduğunu ve bu iki koşul olmadan çözüm olamayacağını söylediklerini” aktardı.

Gazeteye göre “aynı kaynaklar”, Atina’nın defalarca Eide’ye “eşit mesafeler muhafaza eden bir arabulucu pozisyonuna değil, BM ilke ve değerlerinin koruyucusu pozisyonuna sahip olduğu mesajını gönderdiğini” de ekledi.

Politis gazetesi ise “Cesaret Verici Hareketler… Ban’dan Kıbrıs Sorununa Atıf- Anastasiadis Dün Rusya Dışişleri Bakanını Gördü” başlıklı haberinde, BM Genel Sekreteri Ban’ın BM Genel Kurulundaki son konuşmasında, Kıbrıs sorununda meydana gelen ilerlemeyi, görev süresinin pozitif noktalarına kattığı yorumunda bulundu.

Öte yandan gazete, dün gerçekleştirilen Anastasiadis-Lavrov görüşmesinden, Rusya’nın Kıbrıs Rum tarafının garantilerle ilgili önerisini olumlu gördüğünün çıktığını da ekledi.

Alithia ise haberi “Dikkat, Acele Hareketlere Hayır- Anastasiadis’ten BM Güvenlik Konseyi Üyelerine Mesajlar- Hakemlik, Zaman Takvimleri ve Çok Taraflı Konferansla İlgili Olası Baskılara  İlişkin Önleyici Hareket- Atina ile Lefkoşa Garantiler Konusunda Tam Anlamıyla Uyumlu” başlıklarıyla manşete çekti.

Anastasiadis’in, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesine, Kıbrıs sorununun içerisinde bulunduğu kritik konjonktür ve anlaşmaya ilişkin temkinli iyimserlik dolayısıyla, herkesin dikkatli olması ve acele hareketlerden kaçınılması gerektiğini belirttiğini yazan gazete, Anastasiadis’in buna örnek olarak ise, beş taraflı bir konferans veya hakemlik ile zaman takvimleri gibi geçmişin başarısız uygulamalarını gösterdiğini kaydetti.

Gazeteye göre Anastasiadis, gerekli koşullar yerine getirilmeden çok taraflı bir konferansın gerçekleştirilmesi ve bunun başarısız olması halinde, bununla birlikte sürecin tümünün de başarısızlığa uğrayacağını belirtti.

“Diplomatik bir kaynağa” dayanarak, beş daimi üyeyle yapılan görüşmede müzakerelerdeki her başlığa ayrıntılı bir şekilde değinildiğini ve Rum tarafının güvenlikle ilgili önerilerine özel atıfta bulunulduğunu kaydeden gazete, Anastasiadis’in muhataplarına, mevcut aşamada halka, garantileri içerecek olan bir çözüm planını sunmasının neden mümkün olmadığına dair sebepleri izah ettiğini de ekledi.

Haravgi ise “Anastasiadis ile Lavrov Kıbrıs Sorununu Görüştüler” başlıklı haberinde, Anastasiadis-Lavrov görüşmesine yer ayırdı.