Rum ve Yunan hükümetlerinin Cuma günü Atina’da düzenlenecek ortak toplantıda, mevcut gelişmeleri Kıbrıs sorunu ve bölgesel işbirlikleri bağlamında değerlendirip bundan sonra atacakları adımları belirleyeceği haber verildi.

Fileleftheros Türkiye’deki gelişmeler bağlamında Kıbrıs sorunu, Türkiye’deki darbe girişimi ve Güney Kıbrıs’ın İsrail ve Mısır’la ilişkilerinin ele alınacağı Atina toplantısı öncesinde Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocas’ın Rum yönetimine Güvenlik başlığıyla ilgili bir dosya gönderdiğine dikkat çekerken Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastaiadis’in dün Jeostratejik Araştırmalar Konseyi’ni topladığını bildirdi.

KOCAS GÜNEY’E GÜVENLİKLE İLGİLİ KALIN BİR DOSYA GÖNDERDİ

Haberi “Yeni Taktik Belirliyorlar… Kasulidis ve Hristodulidis Kıbrıs Sorunu, Türkiye ve Üçlü İttifaklar İçin Atina’ya… Çalışmalar: Kocas’ın Güvenlik Belgesi Hakkında Görüşme” başlığıyla manşete çeken gazete önümüzdeki Cuma günü Yunan Dışişleri Bakanı Kocas başkanlığında düzenlenecek Atina toplantısında ele alınacak ana konuları şöyle aktardı:

“1-Türkiye’deki gelişmeler ışığı altında Kıbrıs sorunu, müzakerelerin gidişatı ve devamında oluşturulacak taktikler. Bununla ilgili olarak Yunan Dışişleri Bakanı’nın Lefkoşa’ya Güvenlik ile ilgili kalın bir dosya gönderdiğine işaret ediliyor. Kıbrıs hükümeti, cuma günü görüşülmesi beklenen belgeyi inceledi.

2-Türkiye’deki başarısız darbeyle ilgili gelişmeler, özellikle de Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın davranışı bağlamında, ‘ertesi günü’ ele alınacak. Türkiye’deki gelişmelerden endişe belirtmekte olan iki hükümet olguları değerlendirecek ve bir ‘rota’ belirleyecek.

3-Bölge ülkeleriyle işbirliği. Atina ve Lefkoşa, Mısır ve İsrail’le var olan ve diğer ülkelerle şekillenmekte olan üçlü işbirliğinde bundan sonra atılacak adımları ele alacak. Gündemde, bölgemizdeki ülkelere (İsrail ve Mısır) bundan sonra yapılacak üst düzey geziler de yer alıyor.”

ANASTASİADİS SARAYDA, STRATEJİK ARAŞTIRMALAR KONSEYİ’Nİ TOPLADI

Gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Jeostratejik Araştırmalar Konseyi’ni Türkiye’deki durumu değerlendirmek üzere dün Rum Başkanlık Sarayı’nda topladığını haber verdi.

Habere göre Anastasiadis toplantı sonrasında gazetecilere şu açıklamayı yaptı:

“Konsey, gelişmelerle ilgili değerlendirmelere göre politika belirlenmesine yardımcı olmak için Türkiye’deki durumu izliyor. Bildiğiniz gibi Konsey, danışma organıdır. Türkiye’de günlük gelişmeler oluyor. Bu gelişmeleri takip etmekte olan Jeostratejik Araştırmalar Konseyi üyelerini toplayıp görüşlerini istemem son derece doğal. Üyelerin her biri, yapılacak değerlendirmelere göre siyaset belirlenmesine yardım edebilecek bilimsel yetkilidir.”

Türkiye’deki darbe girişimiyle alakalı olarak KKTC’de de tutuklamalar yapıldığı haberlerinin sorulması üzerine Anastasiadis “Yorum yapamam çünkü bilgim yok. Ancak hoş olmayan bir gelişmedir” dedi, şunları ekledi:

“BU GELİŞMEYİ KIBRISLI TÜRKLERİN TEHLİKELERİ ANLAMASI İÇİN KULLANALIM”

“Fakat bu gelişmeyi, Kıbrıslı Türkler de artık yaşananların tehlikelerini anladıysa, sorumlu davranarak, başka yerlerde meydana gelen krizler bizim vatanımıza yayılmasın diye Kıbrıs’ın nasıl gerçekten bağımsız, egemen devlet haline geleceğini görmek için kullanalım.”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile gelecek cuma günkü görüşmelerinin normal şekilde devam edip etmeyeceği sorulduğunda ise Anastaiadis “Elbette, müzakerelerin iptal edilmesi için bir neden göremiyorum” cevabını verdi.

“ANASTASİADİS İLE TÜRKİYE’DEKİ GELİŞMELER HAKKINDA GÖRÜŞ ALIŞ VERİŞİNDE BULUNDUK, BAZI ANALİZ VE DEĞERLENDİRMELER SUNDUK”

“Jeostratejik Araştırmalar Konseyi” Başkanı “Lefkoşa Üniversitesi” Rektörü Mihalis Attalidis de toplantı sonrasında bir açıklama yaparak “Başkan Anastasiadis başkanlığındaki özlü bir toplantıydı” dedi, şu detayları verdi:

“Konsey Başkan Anastasiadis ile Türkiye’deki gelişmeler ve bu gelişmelerin Kıbrıs’a olası etkilerinin neler olabileceğine, bizim politikamız açısından bazı fırsatlar ortaya çıkar mı konusu da dahil, görüş alış verişinde bulundu, bazı analizler ve değerlendirmeler sundu.”

Attalidis, gazetecilerin “bir eylem planı var mı” sorusuna karşılık “Şu anda Konsey eylem planı hazırlamadı. Yarın, gelişmelerin ana boyutlarını kaydetme çabasını sürdüreceğimiz bir toplantımız var” dedi.

“TÜRKİYE’DEKİ GELİŞMELERİN KIRBIS TÜRK TARAFININ MÜZAKERE MASASINDAKİ TEZLERİNİ ETKİLEMESİ BEKLENMELİ”

Gazetenin “Sözcü: ‘Güvenlikle İlgili Tezlerimiz Doğrulanıyor’… Lefkoşa Türkiye’deki Darbeyi Nasıl Yaşadı” başlıklı haberine göre Rum Sözcü Nikos Hristodulidis dün CNN Greek’e yaptığı açıklamada “Son gelişmelerin, Kıbrıs Türk tarafının müzakere masasındaki tezlerini etkilemesi beklenmeli” dedi, özetle şunları ekledi:

“Kıbrıs sorununda yoğunlaştırılmış müzakereler aşamasındayız ve Türkiye’deki gelişmeler bu prosedürü doğrudan etkiliyor. İki mesele ortaya çıkıyor. Bunlardan birincisi Lefkoşa’nın, Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümü çerçevesinde Türk ordusunun Kıbrıs’ta kalmasının öngörülemeyeceği tezidir. Türkiye’deki gelişmeler de bu tezimizi doğruluyor. Dahası, Kıbrıslı Türk vatandaşlarımız son gelişmelerden direkt etkileniyor. Ankara’nın, Kıbrıs Türk toplumu içerisindeki gelişmeleri kontrol etme çabası var ve Kıbrıslı Türk vatandaşlarımızın geleceklerinin hiçbir şekilde Türkiye ile örtüşmesini istemediklerini düşünüyorum.

“TÜRKİYE’DEKİ DARBE GECESİ LEFKOŞA’DA KAYGI VARDI, MÜZAKERECİLER DÜZEYİNDE İLETİŞİME GEÇİLDİ”

Türkiye’deki darbe gecesi Lefkoşa’da kaygı vardı. Anlayacağınız gibi 43 bin Türk askeri varken kimse, nasıl hareket edebileceklerini kesin şekilde bilemez. Öte yandan, daha önce de söylediğim gibi, garantiler konusundaki tezimizde güçlenme var. Söylemem gerekir ki bu güçlenme Yunan hükümetinin gösterdiği istikrarlı tutum sayesindedir.”

Hristodulidis’e Anastasiadis’in Cumhurbaşkanı Akıncı ile iletişim kurup kurmadığı soruldu.  Anastaiadis’in yurtdışında (Moğolistan) olduğunu ve önceki gün döndüğünü söyleyen Hristodulidis 15 Temmuz gecesi KKTC ile müzakereciler düzeyinde iletişime geçildiğini, cuma günü de Akıncı ile Anastaiadis’in planlı görüşmesi olduğunu hatırlatarak, bu görüşmede Türkiye’deki gelişmeleri de ele alacaklarından emin olduğunu söyledi.

Politis “Kıbrıslı Türklerin Tehlikeleri Anlamaları İçin Fırsat…. Başkan Anastaiadis Jeostratejik Araştırmalar Konseyi Toplantısından Sonra Sorumluluk İstedi” başlıklı haberinde Anastaiadis’in ve Attalidis’in, Rum Başkanlık Sarayı’nda 2 saat süren toplantı sonrasında yaptığı açıklamalara yer verdi.

“ULUSAL KONSEY” TOPLANTISI TARİHİ TARTIŞMA KONUSU

Gazeteye göre Anastaiadis dün ayrıca Rum Ulusal Konseyi’nin muhtemel toplanma tarihini 27 Temmuz olarak belirlediğini açıkladı. Bası siyasi parti başkanlarının Dış Rumlar Kongresi yapılacağından o gün Ulusal Konsey’e katılamayacağını, bu nedenle mecliste temsil edilen siyasi parti başkanlarıyla, en kısa sürede toplantı belirlenmesi için temas edeceğini söyledi.

Dayanışma Hareketi Basın Sözcüsü Yannis Selinopulos ise Jeostratejik Araştırmalar Konseyi’nin toplanmasını kutladı ancak Anastasiadis’in Türkiye’deki darbe girişimi hakkındaki “Türkiye’de demokratik seçimlerle göreve gelen hükümet, darbe gerçekleşmiş gibi davranmaz” sözlerini  “ılımlı” bulduğunu açıkladı. Anastaiadis’in Rum Ulusal Konseyi toplantısı için 27 Temmuz tarihinin belirlendiği açıklamasını Selinopulos “Dayanışma Hareketi, o tarihte siyasi parti başkanları konseyine davet edildi, ulusal konseye değil” dedi.

Ulusal Halk Cephesi (ELAM) da Türkiye’den deniz altı boru hattı ile KKTC’ye getirilen suyun çeşitli bölgelere dağıtılacağı açıklamasının ardından “altyapı kurmak kolonizasyon suçudur. Bu şekilde işgal bölgelerini kesin şekilde Türkiye’ye bağlamak istiyorlar” iddiasında bulunarak Rum Yönetimi’nden, Türkiye’yi şikayet etmesini istedi.

CUMHURBAŞKANI AKINCI’NIN 20 TEMMUZ AÇIKLAMASI

Aynı gazete Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Barış Harekâtı’nın yıldönümü nedeniyle dün öğlen BRT’de yaptığı konuşmasını “Endişe Açıklaması… İstilanın Yıldönümü Darbenin Gölgesinde… Akıncı 20 Temmuz Yıldönümü Açıklamasında Türkiye’nin Demokratik ve Laik İlkeler Temelinde İlerlemesinin Kıbrıslı Türkler İçin Önemli Olduğunu Söyledi”  başlık ve spotlarıyla geniş ölçekte okurlarına aktardı.

Simerini “Başkan, Türkiye’deki Gelişmelerden Sonra Sorumluluk Çağrısı Yaptı… Jeostratejik Araştırmalar Konseyi Darbeyi Görüştü” , Alithia “Türkiye’deki Gelişmeler Sıkı Takip Altında…. Jeostratejik Araştırmalar Konseyi Toplandı” ve Haravgi “Türkiye’deki Gelişmeler Herkesin Sorumluluk İçinde Davranmasını Gerektirir… Ulusal Konsey ve Jeostratejik Araştırmalar Konseyi Toplantıya Çağrıldı” başlığını attı.

TÜRKİYE’DEKİ GELİŞMELER HALA MANŞETLERDE

Rum basını Türkiye’deki gelişmeleri yakından takip etmeyi sürdürüyor. Kimi gazeteler haberlerini yine manşetten okurlarına aktardı.

Alithia ilgili haberlere manşetten “Gözüpek Tayyip Erdoğan… ‘Darağaçları’ Kuruyor… Erdoğan Usulü Demokrasi” başlığıyla yer verdi.

Simerini manşet haberine “Erdoğan Her Yerde Darbeci Görüyor… Şu Ana Kadar 50 Binden Fazla Kişi İşini Kaybetti… Başarısız Darbeden Sonra İşgal Bölgelerinde De Tutuklama… Deniz Kuvvetleri’nin 12 Savaş Gemisi Kayıp” başlığını attı.

Politis’in manşetinde “Erdoğan’ın Günü Türkiye’nin Istırabı… Türk Cumhurbaşkanı Nereye Gitmekte Olduğunun İşaretini Bugün Veriyor… Gülen Hakkında Resmi Talep… İdam Sehpaları Mı Kurulacak?... Şu Ana Kadarki Temizlik: 8 Bin Asker, 8 Bin Polis, 3 Bin hakim ve Savcı, 15 bin 200 Eğitim Bakanlığı Memuru, Bin 577 Rektör ve Dekan, Bin 500 Maliye Bakanlığı Memuru, 500 Denetçi, 492 Din İşleri Müdürlüğü Memuru, 100 İstihbarat Teşkilatı Memuru, 30 Vali” başlık ve spotları yer aldı.

Haravgi “Türkiye’den İşgal Bölgelerine Kadar Tutuklama, İşten Çıkarma ve İstifa ‘Süpürgesi’” ve Fileleftheros “Erdoğan’ın Yasaklar Listesi Büyüyor… İşgal Bölgelerinde de Tutuklama” başlığını kullandı.