Fileleftheros gazetesi; “Kod: Doğalgazın Paylaşılması” başlıklı haberinde, Türkiye’nin bu dönemde, “şantajcı ve gözdağı verme” taktiğini uygulayarak, Güney Kıbrıs’ın stratejik avantajlarını etkisiz hale getirme, oldu - bittiler yaratma ve enerjiden elde edilecek kazancın ortağı olma girişiminde bulunduğunu savundu.

Türk girişiminin bu kodunun “paylaşma” olarak isimlendirildiğini ileri süren gazete, Ankara’nın bölgedeki gelişmeleri, Kıbrıs’ın deniz bölgesinde oldu - bittiler yaratmak için fırsat olarak gördüğünü ve büyük oynamak istediğini iddia etti.

Gazete, Türkiye’nin doğalgaz paylaşımını, Kıbrıs sorunu çözülse de çözülmese de arzuladığını ileri sürdü.

Ankara’nın planının başarı sağlamasının, bölgedeki gelişmeler ve gelecekte ne olacağına dair belirsizlikler nedeniyle garanti altına alınmış olmadığını yazan gazete, bölgedeki gelişmeler ve bugünkü oldu-bittiler temelinde Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın enerji alanındaki planlamasını durdurmak ve “gri alanlar” yaratmak istediğinin açık olduğunu savundu.

Gazete, aynı haberinin içerisinde yer alan alt başlıkta ise, yabancı diplomatlara atıfta bunarak, Barbaros gemisinin Kıbrıs’ın güneyine gidişine Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Türkiye içinde ve dışında puan kazanmak için, şahsen kendisinin karar verdiğini de öne sürdü.

“EİDE’NİN BULMACASI ZOR”

Fileleftheros gazetesi, yukarıdaki başlıkla verdiği haberinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin zor bir görev üstlendiğini bildiğini, bununla birlikte işinin çok zor olacağını da çabucak anladığını yazdı.

Eide’nin Kıbrıs’a yaptığı ziyaretlerin olumsuz gelişmelere de denk geldiğini yazan gazete bunlara,  TC Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun KKTC ziyaretleri ve Barbaros gemisinin bölgede araştırma yapmasını örnek olarak verdi.

Gazete, Eide’nin müzakerelerin yeniden başlaması için çaba harcayacağını, ayrıca köprü kurucu fikirler üzerinde de çalışacağını belirtti.

“KONTROLLÜ GERİLİM”

Öte yandan Kathimerini gazetesi, “Türkiye’de Kontrollü Gerilim Görülüyor” başlıklı haberinde, Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs Rum tarafının, müzakere masasından çekilmesiyle Kıbrıs sorununun durgunluk safhasına girdiği sonucuna vardığını öne sürdü.

Habere göre, Türk dış politikasını yakından izleyen bir Türk kaynak, (gazeteye) yaptığı açıklamada, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, Kıbrıs sorununun Türkiye’deki genel seçimlere kadar buzdolabına girmesi konusunda Ankara’ya yardımcı olduğunu savundu.

Gazete, Türk ve Kıbrıslı Türk kaynakların, yeni dönemi, “durgunluk ötesinde, Kıbrıs sorununun geleceği için büyük risk yaratan Kıbrıs çevresinde kontrollü bir gerilim” şeklinde de nitelendirdiklerini yazdı.

Habere göre, son gelişmeleri gazeteye değerlendiren gazeteci Cem Kar, Ankara’nın, güneydoğu sınırında büyük bir krizle karşı karşıya kaldığını ve böylece Kıbrıs çevresine savaş gemilerini yolladığını kaydetti.

Cem Kar ayrıca Ankara’nın, Kıbrıs enerji yataklarına verdiği önemden de bahsetti.

Habere göre, Kıbrıs Türk liderliğinde yüksek makamlı bir kaynak ise gazeteye yaptığı açıklamada, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs sorununun bazı başlıklarını bahane olarak kullanmasını beklediklerini ifade etti.

Gazeteye göre, “Kıbrıs Rum tarafının, müzakere masasında karşı karşıya kalınan sorunlara yeni boyut kazandıracağına ya da BM’yi kötülemeye başlayacağına inanıyorduk. Bu yöntemle müzakere masasından kalkacaklardı” ifadesini kullanan Kıbrıs Türk kaynak, Anastasiadis’in masadan kalkmak için seçtiği yöntemin kendilerini şaşırttığını söyledi.

Kıbrıslı Türk kaynak ayrıca, Rumların, Kıbrıs sorununun geleceğini belirleyecek dört gelişmeye odaklanmaları yönünde telkinde bulunduğunu yazan gazete; bunların, Haziran ayındaki Türkiye’deki genel seçimler, Suriye’deki gelişmeler, Amerikan-Türk ilişkilerinin geleceği ve Kıbrıs’taki ekonomik kriz olduğunu yazdı.

Gazete yine kaynağa dayanarak, Nisan ayındaki KKTC Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de bu bağlamda öneme sahip olduğunu belirtti.

Habere göre aynı kaynak ayrıca, “Anastasiadis, Eroğlu’nun işini kolaylaştırdı. Müzakerelerin kesilmesinin ardından Eroğlu, arka fonda milliyetçilikle, bir seçim kampanyası yürütmeye hazırdır” ifadesini de kullandı.