ABD Lefkoşa Büyükelçisi John Koenig’in Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ABD’ye davet edilmesi önerisinde bulunduğu iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi “Washington 2004’teki Gibi Yine Aynı Yanlış Yolda – ABD Büyükelçiliği Akıncı’nın Washington’a Davet Edilmesini Önerdi” başlıkları altında verdiği yorum haberinde özetle, ABD’nin tıpkı 2004 yılında olduğu gibi Türk dostu politika izlemeyi sürdürdüğünü, bunun en büyük göstergesinin ise ABD’nin Lefkoşa Büyükelçisi John Koenig’in tutumu olduğunu iddia etti.

Gazete, ABD ve Kıbrıs sorunuyla ilgisi bulunan diğer yabancı ülkelerin, Türkiye’deki seçimlerin ardından harekete geçeceklerini ancak o zamana kadarki süreyi de boşa harcamayacaklarını savunarak, ABD Büyükelçisi Koenig’in Cumhurbaşkanı Akıncı’nın Washington’a davet edilmesini önerdiğini yazdı.

Akıncı’nın ziyaretinin, bugüne kadar diğer KKTC Cumhurbaşkanlarınınki gibi olacağını ancak Koenig’in Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le kavgalı olması sebebiyle Akıncı’nın ziyaretinin düzeyini yükselmek için çalışacağını iddia eden gazete, böyle bir gelişmenin Anastasiadis’e atılan bir  “şamar ” olacağı yorumunda bulundu.

Haberde, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de “bir başka sorun olduğu” savunularak, Eide’nin Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarının “Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümünü destekleme yönündeki güçlü niyetini ortaya koyduğu” ifadesinin ise, Polonya ziyareti sırasında Anastasiadis’i “kızdırdığı” iddia edildi.