Kıbrıs’taki görev süresinin sonuna gelen Amerika’nın Güney Lefkoşa Büyükelçisi John Koenig, Kıbrıs’taki sorunun bir işgal veya istila sorunu olmadığını söyledi.

Koenig, Güney Kıbrıs’taki Kıbrıs Üniversitesi’nde katıldığı bir sohbet toplantısında bir öğrencinin sorusuna karşılık Kıbrıs’taki sorunun 51 yıl önce başladığını ve 1974’te trajik bir dönemeç atlattığını belirtti ve Kıbrıs’taki sorunun bir işgal sorununa indirgenemeyeceğini kaydetti.

Cyprus Mail’in haberine göre, Koenig, Rumların Kıbrıs sorunundaki düşüncelerinin Kıbrıslı Türkler tarafından paylaşılmadığını da anlatarak, kendisinin herhangi bir Kıbrıslı Türkten Adada bir işgal sorunu olduğunu duymadığını, Rumların, Türklerle barış arayışında olmasından dolayı, Kıbrıslı Türklerin de görüşlerinin ne olduğunu anlaması gerektiğini kaydetti.

Adanın tarihin her döneminde adeta bir “kavşak” olduğuna değinen Koenig, Kıbrıslıların birbirleriyle farklılıklarına saygı gösterip bunları koruyabileceklerini, “liderliğin” çözüm yolunda büyük bir değişiklik yaratabileceğini kaydetti.

Annan Planı’nın ardından geçen 11 yılda çok şey değiştiğini fakat ayrılığın köklerinin şimdi daha derinlerde olduğunu belirten Koenig, 2004’teyse “AB üyeliğinin süreci daha ileriye götüreceği” şeklinde abartılı bir inanış olduğunu ifade ederek, bunun da değişmiş olmasını diledi.

“Türkiye AB Bakanı Volkan Bozkır’ın Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş hakkındaki sözlerine” de atıfta bulunan Koenig, “Denktaş’ın on yıllar boyunca Kıbrıs sorununu sürüncemede tuttuğu gibi sözleri 10 – 15 yıl önce duyamazdınız” şeklinde konuştu.

Kıbrıslılardan önlerine çıkan fırsatı iyi değerlendirip, daha iyi bir gelecek hayallerini gerçekleştirme çağrısında bulunan Koenig, her bir Kıbrıslının bu çabada bir rolü olduğunu, kendilerinin de Amerika olarak çözüm sürecini ellerinden geldiğince destekleyeceklerini söyledi.