Avrupa Komisyonu Başkan Vekili Valdis Dombrovskis Komisyon’un yeniden birleşmenin bütçe ve diğer konulara yapacağı etkiler üzerinde çalıştığını açıkladı.

Fileleftheros’un “Anlaşmanın Ertesi Günüyle İlgili Senaryolar” başlıklı haberine göre Dombrovskis Rum Haber Ajansı’na verdiği mülakatta ekonomik uyum programından çıktığı için kutladığı Güney Kıbrıs’ı, halen var olan makroekonomik dengesizlikler yüzünden uyanık olmaya da çağırdı.

Komisyon’un Kıbrıs sorununun çözümü ve yeniden birleşmenin yapacağı etkiler için hazırlık yapıp yapmadığı sorusuna karşılık “Halen 2016 içerisinde olası birleşmenin etkilerini inceliyoruz” diyen Dombrovskis, Konsey olarak bu meseleyi gündemlerinin ilk sırasına aldıklarını söyledi.

Dombrovskis, yeniden birleşmeyle ilgili yetkileri kısa süre önce Komisyon Başkanı Juncker’in ve şahsının gözetimine aldıklarını hatırlatarak  “İki tarafla sıkı temas içerisindeyiz. Prosedür, arzu ettiğimiz gibi olumlu sonuçlanırsa yapılması gereken çeşitli faaliyetleri ve konuları tartışıyor, teknik destek veriyoruz. O zaman Avrupa müktesebatı en kısa sürede, Kıbrıs hükümranlığının tamamında uygulanabilecek” dedi.

“Yeniden birleşme olursa, bütçe koşulları ne olacak?” sorusuna karşılık da Dombrovskis, “Bütçe konusunda iki toplumla bir senaryo yaptık ve federasyonun bütçesiyle ilgili çeşitli versiyonları tartıştık.  Toplumların metodun uygunluğunu seçebilmesi ve gerekli bütçe yapılarını hazırlayabilmek için Kıbrıs’a yardıma hazırız” dedi.

Haravgi haberi “Yeniden Birleşmenin Etkilerini Araştırıyor… 2016 İçinde Çözümün Bütçeye Etkileri Komisyon’un Önünde”  başlığıyla aktardı.